В момента външните министри от ЕС изработват обща позиция за

...
В момента външните министри от ЕС изработват обща позиция за
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС с обща позиция за Сирия

В момента външните министри от Европейски Съюз създават обща позиция за Сирия. Съюзът няма да влага средства за възобновяване на страната, до момента в който няма прогрес политическият развой за реализиране на дълготраен мир. От Люксембург споделя специфичния ни делегат Деси Апостолова.

Посоката, в която върви процесът за Либия, е на масата за договаряния. Европейските външни министри към този момент изготвиха своята обща позиция и в нея се споделя, че решението за Сирия не е военно, а точно възобновяване на договарянията в границите на т.нар Женевски развой, т.е под егидата на Организация на обединените нации.

Това, което те записаха в своето умозаключение за ударите през този уикенд, е че Европейски Съюз демонстрира схващане и това са удари, които са ориентирани не към режима на Асад, а към съответни цели, свързани с използването и съхранението на химически оръжия. Нещо,което е неприемливо. Освен за възобновяване на процеса в Женевски развой е, доста се приказва, че би трябвало да се възвърне достъпа до филантропични организации към Сирия. Първото, което би трябвало да се случи в Сирия, е прекъсване на огъня, по-късно допускане на филантропични организации, основаване на краткотрайно държавно управление и в по-далечна вероятност, несъмнено, осъществяване на избори.

Оценката на външните министри беше, че мирният развой не са вероятни без Русия. Никой не приказва и за наказания против Русия.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: " Всички старания, това се разбрахме през днешния ден да дебата, би трябвало да бъдат ориентирани към обновяване на процеса от Женева и към започване на този политически преход. Постигнахме значително триумфи в битката с Ислямска страна. В никакъв случай обаче не би трябвало да сме наивни. Това не е краят и би трябвало да фокусираме напъните си в битката с тероризма, само че и за равномерен политически преход ".
Следващата стъпка в този развой е конференция за Сирия, проведена от Европейски Съюз и Организация на обединените нации идната седмица в Брюксел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР