В момента в света работят 149 ядрени реактора. Общата установена

...
В момента в света работят 149 ядрени реактора. Общата установена
Коментари Харесай

Най-престижният ядрен форум се проведе в Москва и ето какво стана ясно

" В момента в света работят 149 нуклеарни реактора. Общата открита нуклеарна мощ сега е 392 гигавата. " Това изясни заместник-генералния шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Михаил Чудаков по време на най-престижния нуклеарен конгрес " АТОМЕКСПО ". Световният нуклеарен хайлайф и 33 публични държавни делегации от целия свят се събраха в Москва за най-престижния нуклеарен конгрес " АТОМЕКСПО ". За първи път на интернационалното ревю участваха публични представители от Судан, Етиопия, Колумбия, Шри Ланка и други. Очаква се в хода на ревюто министърът на енергетиката Теменужка Петкова да организира публични срещи с представители от някои делегации.

" Атомното енергопроизводство в международен мащаб продължава да пораства. През 2016 година то е повишено до 10 гигавата електрическа енергия, което е двойно нарастване по отношение на последните 25 години ", съобщи генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг.

По думите ѝ, обезпечаването на налична, надеждна и безвредна сила е цел на Организация на обединените нации. Дългосрочните цели са нуклеарната енергетика на световно равнище до 2050 година тя да осугярава 25% от цялото енергопоризводство, добави Ризинг.

Председателят на Световната асоциация на нуклеарните оператори Жак Регалдо уточни, че разрастването на нуклеарното енергопроизводство основно цели да се понижи изпускането на въглеродни газове в атмосферата. Според Регалдо с цел да се създава повече нуклеарна сила би трябвало да се акцентира на сигурността. " Наша задача е повишението на стандартите за сигурност и това е главното изискване за съществуването и развиването на нуклеарната енергетика ", изясни той.

Според Чудаков за последните 2 години в света са построени или към момента се построяват 20 нови енергоблока. Чудаков се похвали, че Русия е единствената страна, която има флот от нуклеарни ледоразбивачи и е измежду трите страни в света, които интензивно създават дребни модулни реактори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР