„В момента, в който институциите имат готовност да обявят лицата

...
„В момента, в който институциите имат готовност да обявят лицата
Коментари Харесай

Защо България прави черен списък по закона „Магнитски”

„ В момента, в който институциите имат подготвеност да разгласят лицата в листата, той ще стане притежание на обществеността. Този лист е динамичен и непрекъснатата работна група ще има задачата непрестанно да проучва лицата в него и свързаността им с други”.

Така разяснява в студиото на „ Здравей, България” по вицепремиерът и министър на обществената политика Гълъб Донев основаването на български лист по закона против корупцията „ Магнитски”, признат в Съединени американски щати.

„ В същото време лицата, които са прекратили свързаността си ще бъдат изключвани от този списък”, изясни Донев и добави: „ Основната цел на публикуването на този лист е да отбрани държавните предприятия и дружества”.

„ Министерският съвет по силата на своите конституционни пълномощия провежда стопанисването на държавното имущество. Така написа в конституционния текст. Именно изпълнявайки това свое пълномощие, той взима някакви ограничения, тъй че да не пострадат държавни компании и органи, защото в техните търговски връзки със субектите, които са изброени в листата на Съединени американски щати, биха могли да претърпят имуществени вреди”, изясни от своя страна пред специалистът по конституционно право проф. Пламен Киров.



„ Създавайки подобен „ черен списък” и оповестявайки го обаче, ми се коства, че Министерският съвет би нарушил някои права и ползи на български жители и юридически лица, които са закрепени в гл. 1 на Конституцията, т.е в главните правила и полезности на българския главен закон. Те са съсредоточени на първо място и в чл.19, а точно,че България подсигурява свободната стопанска самодейност я и слага в основите на икономическата система”.



„ В този смисъл публикуването на такива „ черни списъци” и то не на този лист, който по този начин или другояче е към този момент очевиден, а на спомагателен на вероятно свързани лица, които вероятно биха имали отношение към главния лист, влизаме в доста комплицирана материя, защото бихме могли да злепоставим тези физически и юридически лица и да засегнем техни интереси”, счита Киров.



Според него банките към този момент са взели ограничения. Те работят доста бързо и дейно и най-вероятно към този момент са закрили позициите на въпросните лица от главния лист или просто не правят разплащания, защото всичко минава през системата Swift, която се управлява от Съединени американски щати.

„ Правителството не би следвало да разгласява такива описи, а въз основата на данните, които събра от Национална агенция за приходите, ДАНС и други да предизвести тайно нашите държавни физически и юридически лица и компаниите, които са благосъстоятелност на общините”, съобщи специалистът по конституционно право.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара За да потвърди, че жена не може да го командва, бай Пешо – слушайки навигатора, зави напук наляво, вместо надясно, и в този момент го вадят… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниКаква е историята на едно от най-известните деца в ХоливудПредполага се, че майка му е била убитаСлед като Hyundai Tucson заложи на дръзката визия, в този момент е ред и KIA Sportage да покаже извънредно дръзкия си дизайн, който е основополагащ при избора на клиентите.Вижте в какво се състои промянатаКакво съобщи професорътПострадала е и мрежата на мобилен оператор, което провокира затруднениеПрисъдата е за геноцид, закононарушения против човечеството и военни престъпленияПочинало е 5-годишното момиченце, потърпевшо при злополуката на пътя Бургас - ЕлховоВижте коментара на Жозеп Борел и също какво той назова " срамна панорама " " За мъжа и момчето, които карат сърцето ми да тупти " Това стана по време на публично посещаване на Макрон в югоизточната част на ФранцияНа 52 плажа в България цените ще бъдат сред 1 и 5 леваСъдът е одобрил настояването на Окръжна прокуратура – София за налагане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “Явлението наподобява на смерчНовият тип е бил висок колкото двуетажна постройка
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР