В момента в България няма основание за притеснение от радиация

...
В момента в България няма основание за притеснение от радиация
Коментари Харесай

Доц. Жана Джунова: В България няма радиация, не пийте калиев йодид - може да ви навреди

В момента в България няма съображение за терзание от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодид. Това сподели доцент Жана Джунова, шеф на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана в изявление за Българска телеграфна агенция. За да е ефикасен, калиевият йодид, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появяването на радиация и до два часа след появяването й, изясни тя. Само една таблетка калиев йодид е задоволителна.

През 2017 година Световната здравна организация разгласява доста в детайли управление, в което за следващ път е маркирано по кое време и по какъв начин се пие калиев йодид. Той има някаква, въпреки и много по-ниска успеваемост, до 8 часа след появяването на радиоактивен облак. Всеки ден в страната ни се правят замервания.

В страната ни има задоволително добра организация и популацията ще бъде предизвестено в точния момент по кое време и дали би трябвало да пие таблетки йод. Таблетката, изпита преди появяването на радиоактивен облак, освен че не оказва помощ, а вреди , предизвести доцент Джунова.

Хората не би трябвало да пият йодна смес, която се продава в аптеките. По думите й този йод, като се изключи че няма с нищо да помогне, ще нанесе вреди, изключително на хора, живеещи в йоддефицитни региони.

Йодната смес не се пие, а се употребява единствено при стерилизация в хирургията и за стерилизация на рани. Радиоактивен йод се употребява и за лекуване на рак на щитовидната жлеза.

За деца, за бременни и за кърмачки пиенето на калиев йодид без потребност е безусловно неразрешено и е нездравословно, добави доцент Джунова. Таблетките калиев йодид, които са в подобаваща доза, не се продават в аптеките. Те се купуват от страната, съхраняват се в хранилища и има проекти за разпределянето им.

Точната доза, която имат таблетките калиев йодид, не може да се реализира с накапване на йод върху бучка захар, по този начин, както се пробват да вършат хората от боязън след повредата в Чернобил. Доц. Джунова напомни фразата „ дозата прави отровата “ и уточни, че с йод върху захар или ще се предозира количеството му, или дозата ще е незадоволителна и няма да се реализира търсеният резултат.

В момента в страната ни няма даже диря от радиация, сподели доцент Джунова. По думите й в България не се открива съществуване на техногенни радионуклиди. Резултатите за цезий – 137 и йод – 131 са под минимално измеряемата интензивност.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР