В момента у нас има 30 хиляди украински граждани. Очакваме

...
В момента у нас има 30 хиляди украински граждани. Очакваме
Коментари Харесай

Асен Василев: Говорено е, Лукойл може да работи със 100% неруски петрол |

В момента у нас има 30 хиляди украински жители. Очакваме техният брои да се усили трагично, да са стотици хиляди, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерски съвет.

Днес кабинетът е взел решение за подкрепяне на украинските бежанци у нас.

България се причислява към европейската протекция и поддръжка, стартирайки ограниченията на краткотрайна протекция към украинските жители. Така те ще имат опция от ускорено включване на пазара на труда и ускорена интеграция. Украинските жители ще получат поддръжка в идващите 3 месеца в размер на до 40 лв. дневно, разгласи представителят на кабинета Лена Бориславова.

С тази мярка ще бъде подкрепят и българския туристически бранш. Помощта ще бъде разпределяна и на други места за настаняване, които са изразили подготвеност да се включат в проекта на държавното управление.

Финансовият министър Василев не даде съответен отговор какъв брой ще е общата стойност на тази мярка, защото числата се менят на дневна база.

Към момента на територията на страната има към 30 хиляди украински жители. Те би трябвало да се записват до 31 март като краткотрайно пребиваващи, с цел да се възползват от подпомагането, изясни той.

Василев заяви още, че държавното управление е отпуснало 1,1 милиарда лв. за закупуване на пшеница и да се попълни държавния запас.

В България има към 3 млн. тона пшеница, към 300 000 от тях са в запаса. Ще се купят 1,1 млн. тона пшеница в допълнение. Има отпуснати пари и за слънчоглед и царевица, тъй че да се подсигурят освен хлебните артикули, само че и фуражите за отглеждането на животни, сподели Василев.

Той разгласи, че всичко протичащо се на пазара сега е далавера.

Проблеми със складовите бази няма. Няма наложена възбрана за експорт, сподели той само че уточни, че такава мярка би могла да бъде наложена, в случай че се основава заплаха за националната сигурност.

За далавера и кател на пазара заприказва и вицепремиерът Корнелия Нинова, която уточни, че по тази тематика предстоят масирани инспекции на КЗК и Комисията за отбрана на потребителите.

Производствената цена на литър олио е 2 лв.. Цена от 5 лв. в магазините е далавера. Твърдението, че прекъсването на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе, е причина за повдигане на цените е безпричинно. Имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4-5 години произвеждане на олио, съобщи Нинова.

Тя бе безапелационна, че липса на суровина няма.

Според нея обаче притежателите на зърнените култури и производителите на олио задържат количество, в очакване да се вдигне още цената.

Ето за какво започвали всеобщи инспекции.

" Ще влезем във всеки склад, в случай че би трябвало. Агенцията по стокови тържища и борси потегля по пазарите и складовете, с цел да забележим какво се крие ", сподели Нинова и увери, че страната постоянно ще поддържа белия бранш, а тези, които се пробват да печелят свръхпечалби ще срещнат цялата мощ на страната.

Министърът на енергетиката Александър Николов също увери, че все още няма никакви индикации за понижено налягане по подаването на природен газ.

Имаме проект, в случай че има понижаване на газоподаване, по което и да е трасе, сподели Николов.

Той изключи възможна опасност пред работата на " Лукойл " и дефинира случилото се с цените на горивата у нас преди няколко дни като далавера.

" Около 40 на 100 от петрола, преработван от " Лукойл ", не е съветски и този процент  може да се вдигне на 100%, говорено е! Стига Босфорът да не затвори за търговски кораби. Не чакаме спиране на доставките на газ ", добави от своя страна финансовият министър Асен Василев.

Той бе безапелационен, че мораториумът върху цените на тока и парното няма да бъде удължаван.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР