В момента у нас доминира Делта вариантът на коронавируса. Свалихме

...
В момента у нас доминира Делта вариантът на коронавируса. Свалихме
Коментари Харесай

Вирусолог: Вариантът Мю е по-заразен от всички останали

" В момента у нас господства Делта разновидността на ковид. Свалихме британския вид, в този момент Делта е над всички. Мю все още не е влезнал в страната ни. Според класификацията и характерностите на Европейското бюро на Световната здравна организация – в Европа към момента е непостоянен, т.е. демонстрира се при пътуващи ", това сподели пред БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя изясни, че новият вид попада в класификацията „ от интерес ” и се следи особено, тъй като в един миг може да стане причина за безпокойство и разясни, че към този момент се знае неговата генетична характерност.

„ Той се оказва малко по-силно заразен, което значи, че вирусът още по-добре може да се свързва с клетъчните рецептори, което от своя страна значи, че още по-лесно може да навлиза в клетките. С други думи е по-заразен “, сподели вирусологът.

Попитана дали този вид може да заобикаля имунизациите, проф. Аргирова съобщи, че това свойство не е присъщо единствено за Мю разновидността.

„ Той може отчасти да заобикаля имунизациите, всички разновидности отчасти ги заобикалят. Важното е, действието им продължава. То в никакъв случай не е 100%. Примерно, вместо да е 90% може да стане 60-70%, което не е по никакъв начин малко и е задоволително да ни резервира “, акцентира тя.

„ Хора, които са ваксинирани и по-късно са се заразили, много по-бързо оздравяват, доста по-леко карат, за летален излаз въобще не става въпрос “, акцентира проф. Аргирова.

Симптомите при Мю разновидността са сходни с тези на Делта.

„ И при този не се приказва за разстройства във усета, мириса, усещанията изобщо. Инкубационният му интервал е малко по-къс. Твърди се, че при имунизираните хора няма заплаха. При неваксираните, тъй като в този момент приказваме за зараза измежду неимунизираните, още не е доста ясно каква е тежестта, защото той е непостоянен “, изясни специалистът и добави, че в отчет се твърди, че има случаи на този вид в Турция и Гърция.

От думите ѝ стана ясно още, че експертите наблюдават и останалите разновидности „ от интерес “ и това е извънредно значимо.

„ Всичките ги следим – такива са още Ламбда, Тета, Йота. Знаем цялата им генетика. Стараем се да бъдем преди вируса. За първи път от няколко месеца може да кажем това. Защото при започване на пандемията не можехме да го кажем. Сега към този момент ние следим и чакаме по какъв начин ще се проявят и сме подготвени “, сподели тя.

Вирусологът акцентира, че близо две години след началото на пандемията нямаме нов вариант, което е добра вест. „ Вирусът е непостоянен, само че не толкоз колкото грипният и ХИВ “, уточни експертът.

Проф. Радка Аргирова сподели още, че посредством ваксината убиваме този вид, който сега циркулира.

„ Ваксинирането цели да не се разболявате тежко и да няма тежък и съдбовен излаз от инфекцията. Има хора, при които инфекцията в началото не е тежка, но 2-3 дни по-късно толкоз се утежняват, че настава съдбовен край. Виждаме го всеки ден “, напомни тя. 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР