В момента Турция и САЩ преживяват криза в отношенията си,

...
В момента Турция и САЩ преживяват криза в отношенията си,
Коментари Харесай

Продължаващата деградация на американско-турските отношения тласка Турция в прегръдките на Русия и ЕС

В момента Турция и Съединени американски щати претърпяват рецесия в връзките си, откакто Вашингтон наложи наказания на двама министри от турското държавно управление за това, че не са освободили американския свещеник Андрю Брънсън, упрекнат за връзки с терористични организации в Турция, а предишния петък президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ожесточи офанзивата против Анкара като усили вносните мита за алуминий и стомана от Турция, което провокира внезапно обезценяване на турската лира по отношение на $. В отговор в сряда Турция усили митата за редица артикули от Съединени американски щати, в това число алкохол, цигари и коли. В същия ден Катар даде обещание да отдели 15 милиарда $ за вложения в Турция, което докара до отчасти възвръщане на позициите на турската лира.
Първоначалната ескалация не докара до доближаване на позициите сред Анкара и Вашингтон и в последните дни страните продължиха да си нанасят удари съгласно опциите.
Министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин разгласи, че Съединени американски щати са подготвени да подхващат спомагателни ограничения против турското държавно управление в случай че то не освободи задържания американски свещеник.
Американският президент Доналд Тръмп пък насочи тази нощ нова опасност против Турция. В 02.30 часа турско време (20.30 часа в САЩ) той непосредствено съобщи, че ще „ ограничи връзките с Турция ”. „ В продължение на дълги години Турция се възползваше от Съединени американски щати. Сега продължава да държи като обвиняем и арестуван един прелестен свещеник, който съставлява страна ни като огромен родолюбец. Няма да плащаме нищо за освобождението на този почтен човек; отиваме към ограничение на връзките “.
От Белия Дом осъдиха Турция за това, че е нараснала митата върху американски артикули. Говорителят на американския държавен глава Сара Сандърс съобщи, че „ несъмнено е тъпо, че Турция е наложила митата и това е стъпка в неверната посока. Митата, наложени на Турция от Съединени американски щати, са свързани с ползите на националната сигурност. Техните са в отговор на това “.
Освен това тя уточни, че даже и Брънсън да бъде освободен, митата върху стоманата ще останат.
Въпреки уверенията на турските управляващи, че са преодолели срутва на лирата и подобряването на курса й по отношение на $ в петък сутринта на равнище 1 ЩД = 5.81 т.л. В хода на деня тя към този момент се търгува на нива даже и над 1 ЩД = 6 т.л. Сегашният следващ срив на турската лира е в следствие от заканите на Съединени американски щати за нови наказания, в случай че американският просветител Ендрю Брънсън не бъде неотложно пуснат на независимост. Има също по този начин мощни опасения и упования за налагането на забележителна санкция от Федералния запас на турската държавна банка Халкбанкасъ поради пробива на наложеното на Иран ембарго.
Анкара обаче се пробва да отвърне на финансовия удар и посредством дипломатически средства. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган и френският президент Еманюел Макрон са постигнали единодушие за подсилване на двустранните търговски връзки.
Разбра се още, че в границите на септемврийската среща на върха сред Русия, Турция и Иран в Техеран ще се състоят обособени договаряния сред президентите Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган. Освен това в петък нистърът на националната защита на Турция Хулуси Акар и началникът на Националната разследваща организация (МИТ) Хакан Фидан дойдоха на изненадващо посещаване в Русия.
„ Съединени американски щати не знаят кои са същинските им другари “, съобщи Чавушоглу пред репортерите в хода на заключителната си тирада на 10-ата посланическа конференция в столицата Анкара.
„ Не можем да сме удовлетворени от това, че имаме проблеми със Съединени американски щати. Можем да ги разгадаем елементарно, само че не и при сегашната позиция на Съединени американски щати “, уточни министърът и разгласи, че ще взе участие в неофициалната среща на външните министри от Европейски Съюз на 30 август във Виена като изясни, че Турция желае да развива връзките си със Съюза и се усеща „ част от фамилията “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР