В момента целият свят не само говори за земетресението в

...
В момента целият свят не само говори за земетресението в
Коментари Харесай

Колко точно е било силно земестресението в Турция

В момента целият свят освен приказва за земетресението в Турция и Сирия, само че и с всички сили се пробва да помогне на потърпевшите.
 Турция, трусове и петте най-мощни трусове в историята
5 от най-мощните трусове в историята на света

Силата на природата

Най-тежкото злополучие в страната от десетилетия насам е взело над 4000 жертви, като включително се включват и тези в прилежаща Сирия. За жал, с напредването на избавителните акции се чака броят им да се усили.

Това, което знаем за земетресението в Турция, е, че първият трус е бил с магнитуд 7.8 по Рихтер, а вторият, последвал след към 12 часа - със 7.5 по Рихтер . Очевидци настояват, че в продължение на към две минути земята се е тресяла.

За да си представим силата на сходно земетресение, сеизмологът Янука Атанаяке от университета в Мелбърн, Австралия, споделя пред The New York Times, че генерираната сила при него се равнява на 32 петаджаула (PJ).
 Снимка 605375

Цялата тази сила пък е задоволителна, с цел да се генерират 8.88 милиона мегавата . А това е задоволително, с цел да се зареди с електричество осеммилионният Ню Йорк за цели четири дни . Но с цел да си представим силата на земетресението, сравненията не стопират дотук.

Оказва се, че толкоз сила би се отделила и при експлоадирането на осем милиона тона тротил , написа Insider. От The New York Times напомнят също по този начин, че през 2013 година различен сеизмолог, Ренато Солидум, е сравнил земетресение с магнитуд 7 по Рихтер с 32 атомни бомби  като тези, пуснати над Хирошима през Втората международна война.

Оказва се, че при настоящето земетресение в Турция е освободена 45 пъти повече сила от това в източната част на страната от 2020 година, когато магнитудът му бе 6.7 по Рихтер.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР