В момента Spark има над 350 електромобила в София. ©

...
В момента Spark има над 350 електромобила в София. ©
Коментари Харесай

Spark променя модела си и към по-дългосрочен наем - седмичен и месечен

В момента Spark има над 350 електрическия автомобил в София.

© Spark Услугата за споделена подвижност Spark уголемява предлаганите услуги, като вкарва по-дългосрочни наеми на автопарка си от над 350 електрическия автомобил. Клиентите на компанията към този момент ще могат да употребяват колите на платформата за седмични или месечни интервали, като цената им дневно ще е надалеч по-ниска от нормалния наем сега. Q&A
С връщането на нормалността, ще се върне и подвижността

Стефан Спасов, изпълнителен шеф на Spark

Фотограф: Юлия Лазарова
Как се отразява сегашната обстановка върху потреблението?
Наложените рестрикции няма по какъв начин да нямат отражение върху бизнеса, тъй като и ние сме част от публичния превоз. Хубавата вест е, че виждаме сходни ограничения като краткотрайни. Животът ще продължи, и с връщането на нормалността ще се върне и подвижността. Потребление има, само че има и сензитивен спад.

Какви са упованията ви за вашия бизнес, имате ли планове по кое време да очаквате възкръсване?
За нас постоянно най-силните месеци са били по-топлите. Очакваме настоящата обстановка да не е дълготрайно решение. Трябва да има направен проект Б, тъй че в идващия месец, месец и половина до два да бъдем гъвкави. След което чакаме търсенето дружно с подвижността да се възстановява. Подозираме, че може да има и нараснал интерес по-късно. Ние сме вид услуга, която няма централизация на потребителската ни база, и при нас възобновяване ще е бързо. Дори след нормализация на стопанската система потребителското доверие няма да се върне незабавно. Продажбите на нови коли няма да се възстановят тутакси, което значи, че хората ще търсят опция на персоналния си автомобил в градската подвижност - нещо, в което ние сме профилирани. Не единствено при нас, търсенето на услуги като нашата от споделената стопанска система занапред ще пораства още.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Имахте упорит проект да разширите автопарка. Как настоящето състояние го трансформира?
По никакъв метод не сме се отказали от тях, само че по аргументи, независещи от нас, те евентуално ще бъде повлияни във времето. Както знаете, сега заводите на автопроизводителите не работят и не е ясно по какъв начин ще се извършват поръчките по-късно.
" Предприехме ограничения, посредством които да отговорим по съответен метод на сегашната конюнктура. Гарантираме на нашите клиенти чисти коли на мощно занижени цени и към този момент виждаме интерес, както от физически лица, по този начин и от корпоративни клиенти ", съобщи пред " Капитал " Стефан Спасов, изпълнителен шеф на Spark. Според него новото решение ще разреши по-дълго прилагане на колите, а не шерването им всеки ден от няколко души, както е при краткосрочния наем. Компанията и сега почиства колите си по няколко пъти дневно. При прилагане за по-дълго време клиентите ще получат почистен и изцяло дезинфекциран автомобил със документ, гарантиращ че никой не го е употребил преди тях.

Цените ще се движат от 35 лева дневно за седмичен наем и 31 лева дневно за месечен при най-малкия модел Volkswagen е-Up за корпоративни клиенти (съответно 39 лева и 35 лева за частни лица) до 59 лева дневно за седмичен и 55 лева дневно за месечен за корпоративни клиенти (съответно 59 и 69 лева за частни лица) за най-скъпите модели като BMW i3 и Hyundai Ioniq. За съпоставяне сега еднодневният наем на VW e-Up е 45 лева, а на BMW i3 и Ioniq е 89 лева Сред предлаганите модели с изключение на изброените три, са и Hyundai Kona, Nissan Leaf, и товарни и пътнически бусове Nissan.

При седмичните проекти потребителите ще могат да минават 700 км, след което ще заплащат по 30 стотинки на километър. За месечните ограничаването е 3000 км, след което е същата такса на километър. Потребителите могат да сменят модела си, в случай че желаят по време на наема, след което ще има бъде изменена и цената. Сумата включва и гратис зареждане в мрежата на Eldrive, която има над 80 зарядни точки в София и над 200 в страната.

Според Спасов новите проекти са идеални за корпоративни клиенти, чиито чиновници би трябвало да са в придвижване. Вече има запитвания и от компании, които да ги употребяват за разнасяне на колета и артикули. След началото на изключителното състояние от Spark трансформираха и цените за кратковременен наем на електрическите автомобили, като ги понижиха с до 25%, а в същото време усилиха минималният наем от 13 на 20 минути. Все още не е ясно и по какъв начин ще се отрази сегашната рецесия върху проектите на Spark да разрасне автопарка си от сегашните над 350 автомобила до 800-1000 през тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР