В момента случаите на коронавирус в България са толкова много,

...
В момента случаите на коронавирус в България са толкова много,
Коментари Харесай

Кантарджиев: Лабораториите са претоварени, трябва да използваме бързи тестове

В момента случаите на ковид в България са толкоз доста, че в случай че не се одобряват бързите проби, ще има забавяне при диагностицирането на новите болни, съобщи проф. Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на министерството на опазването на здравето за обстановката с пандемията у нас.

Има задоволително положителни бързи проби, които откриват заразоносителите в стадия, когато към този момент интензивно могат да предадат инфекцията. В момента лабораториите обработват PCR тестванията за 24 часа, само че освен това натоварване може да се стигне до закъснение на резултатите до три дни. За да не се губи това време и да не остават вирусоносители, които не са под карантина, могат да се употребяват бързи проби като " първи скрийнинг ", изключително в колективи, където е регистриран случай, съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Има и бързи проби за грип на цена от към 30 лв., които са точни, а това е много значимо поради задаващият се грипен сезон, с цел да могат да се разграничават двете заболявания, сподели Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев още веднъж означи какъв брой е значимо да се съблюдават мерите против разпространяването на ковид. " Никой не се е задушил от маска. Ако някой ми приказва от 1,5 м с маска, знам че ме почита и го е грижа за моето здраве ", съобщи шефът на НЦЗП.

В контрола за спазването на ограниченията би трябвало да се включат всички държавни институции, сподели Кантарджиев и даде образец с БАБХ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР