В момента ситуацията по света не е никак розова. Това

...
В момента ситуацията по света не е никак розова. Това
Коментари Харесай

По-важно от щастието

В момента обстановката по света не е по никакъв начин розова. Това значи, че има голям брой тъжни и уплашени хора, които се чудят какво могат да създадат, с цел да бъдат по-щастливи. Въпросът, който обаче би трябвало да си зададете, е дали щастието е нещото, към което би трябвало да се стремите в тъкмо този миг.

Като първи мотив против тази концепция може да вземем позицията на Нобеловия лауреат Даниел Канеман прочут със своята работа по логика на психиката на разсъждаване и взимане на решения, бихейвиористична стопанска система и хедонистична логика на психиката. Според него множеството хора в реалност не се стремят тъкмо към това да бъдат щастливи. На пръв взор това може да звучи необичайно, само че когато разберете разликата сред щастието и удовлетворението нещата ще се наредят по напълно логически метод.

Щастието е това положително възприятие, което изпитвате, когато се разхождате измежду природата и гледате красиви пейзажи, или пък когато хапвате някакъв апетитен десерт. То несъмнено е нещо хубаво и положително, от което имаме потребност. Удовлетворението обаче е нещо по-дълбоко и по-дълготрайно. То е възприятието за смисъл и удовлетворение от добре изживения живот. В края на краищата, множеството хора биха предпочели да са задоволени, вместо щастливи. Това става повече от ясно от обстоятелството, че нещата, които носят задоволство, като да вземем за пример построяването на бизнес или развъждането на деца, могат да бъдат много неприятни в дадени моменти. Смисълът, който тези действия внасят в живота ни е повече от задоволителен, с цел да ни накара да пренебрегнем краткотрайното злощастие. Това важи в още по-голяма степен в изискванията на рецесия.

Смисълът ще ви помогне да се справите с рецесията

Проучване на професора от бизнес учебното заведение на Харвардския университе Ян Яхимович  установява, че преследването на „ смисъл “ в кариерата е по-вероятно да ви донесе дълготраен триумф и резистентност, в сравнение с в случай че стремежът ви е да преследвате някаква „ пристрастеност “. Когато нещата не вървят и живота непрекъснато ви изправя пред провокации, смисълът е нещото, което ще ви помогне да се изправите на крайници и да продължите напред.

В публикация за „ Ню Йорк Таймс “, озаглавена „ Силата на смисъла “ (The Power of Meaning), Емили Есфахани Смит твърди, че този бизнес принцип е използван и в актуалната рецесия с пандемията от COVID-19.

Поддържането на положително въодушевление с извършения, добър сън и обществени контакти е доста добра концепция, само че проучвания демонстрират, че най-хубавия метод за превъзмогване на компликациите е посредством намиране на смисъл в тях и в живота като цяло.

„ Може да наподобява несвоевременно да призоваваме хората да търсят положителното в рецесия от сходен мащаб, само че съгласно изследване на разнообразни нещастия и произшествия, най-устойчивите хора вършат тъкмо това. “, написа Есхафани Смит. „ В проучване, в което са взели участие повече от 1000 души, 58% от респондентите са споделили, че са намерили нов позитивен смисъл в живота си след офанзивата от 11 септември 2001 година – било то по-голяма признателност за живота, който имат, или по-дълбоко възприятие за нематериалност. Друго прочуване открива, че оживелите след съществени сърдечни проблеми, които са потърсили смисъл в тези тествания, са станали по-здрави с времето “, прибавя тя.

С други думи, в тези тежки времена, в които се намираме сега, би било добре да обърнете повече внимание на смисъла и удовлетворението за сметка на щастието.

„ Когато се усещаме депресирани или разтревожени, множеството ни близки и другари ни поучават да се занимаваме с нещо, което ни прави щастливи. В момента хората се предизвикват да спортуват и да понижат времето, което отделят на обществените мрежи и на новините, с цел да предпазят психологичното си здраве от потока от негативизъм, обвързван с пандемията. Не споделям, че това са неприятни препоръки. Ако обаче задачата е да се оправим с рецесията, тези действия нямат толкоз огромен резултат, колкото намирането на смисъл “, споделя Есхафани Смит.

Джесика Стилман  за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР