В момента Северна Македония е единствената държава в Западните Балкани,

...
В момента Северна Македония е единствената държава в Западните Балкани,
Коментари Харесай

Големият замърсител в ЕС са въглищните централи на Западните балкани

В момента Северна Македония е единствената страна в Западните Балкани, която удостовери, че ще се откаже от въглищата. Плановете са Скопие да премине на различен тип сила до 2027 година. В началото на месеца страната стана част от Алианса Powering Past Coal, учреден през 2017 година от Англия и Канада, заяви вестник „ Банкеръ “.

Нов отчет на Центъра за проучване на силата и чистия въздух и Bankwatch, мрежа от групи за отбрана на околната среда и правата на индивида в Централна и Източна Европа разкри, че през 2019 година 18-те централи, работещи с въглища, ситуирани в Западните Балканите емитират двойно повече серен диоксид (SO2) от 221 електроцентрали в Европейски Съюз, се споделя в разбор на emerging-europe.com.

Тези данни са в ослепителен контрастност с 2015 година, когато излъчванията на SO2 за производството на електрическа енергия от въглища в тогавашния ЕС28 са били с 20% по-високи от тези в страните от Западните Балкани.

В отчета, оповестен преди седмица, се твърди че някои обособени въглищни електроцентрали излъчват повече нездравословни излъчвания от цели страни в Европейски Съюз. Например централата " Никола Тесла " в Сърбия надвишава общите излъчвания на SO2 на най-големия замърсител в блока - Полша.

Когато се преглеждат излъчванията от създадена електрическа енергия, " Углевик " в Босна и Херцеговина с 50 тона серен диоксид на гигават час е най-големият замърсител. За съпоставяне, " Белхатув " в Полша, най-замърсяващата електроцентрала в Европейски Съюз, емитира доста по-малко излъчвания - 1,1 тона серен диоксид на гигават час.

Европейски Съюз е затворил 30 въглищни централи от 2016 година насам и се привежда в сходство с Директивата за индустриалните излъчвания и понижаване на замърсяването. Това не е по този начин за района на Западните Балкани, където разпоредбите за надзор на замърсяването са били неведнъж нарушавани.

От 2018 година 17 от 18-те електроцентрали на въглища в Западните Балкани са под законово обвързване да ползват Директивата на Европейски Съюз за огромните горивни съоръжения. Това би трябвало да докара до обилни незабавни спадове на въглеродния диоксид и прахови частици до края на 2027 година

Според отчета това не се случва, а напредъкът е " муден и повърхностен “.

" Тези констатации демонстрират незабавната нужда от преустановяване на производството на електрическа енергия с въглища в Западните Балкани, както и незабавни усъвършенствания в контрола на замърсяването на тези централи в околните години “, споделя Давор Пехчевски, координатор на акцията против замърсяването на въздуха на Балканите в Bankwatch.

" Превръщането на въглищата в енергиен източник от предишното ще бъде голяма изгода за страните от Западните Балкани, които се стремят да подобрят здравето на своето население. Това също би помогнало в техните желания за участие в Европейски Съюз и би сложило курс за изчерпателен преход от всички изкопаеми горива за целия Европейски Съюз и района на Енергийната общественост през идващите десетилетия. ", добави той.

Редица организации приканват Генерална дирекция " Енергетика " на Европейската комисия да обезпечи по-силни, ефикасни и възпиращи принадлежности за налагане на наказания против нарушавания на Договора за енергийната общественост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР