В момента се създават две нови клинични пътеки, за пръв

...
В момента се създават две нови клинични пътеки, за пръв
Коментари Харесай

Касата ще финансира лечението на шизофрения и разстройства

В момента се основават две нови клинични пътеки, за пръв път психиатрията влезе в клинична пътека и получава финансиране от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) по афективни разстройства и шизофрения. Това сподели заместник-министърът на опазването на здравето доцент доктор Михаил Околийски в границите на национална конференция в столицата за връзката сред психологичното здраве и насилието, учредено на пол, оповестява Българска телеграфна агенция.

По думите му постоянно шизофренията би трябвало да се лекува в болница, а не в ненормални или мизерни условия и без психотерапия.

Д-р Околийски разясни, че е ръководител на надзора на НЗОК и тази година за първи път най-вече пари по съответствие ще се дадат за промоция на здраве и профилактика на болесттите.

Околийски сподели, че е основан междуведомствен комитет за битка с насилието, учредено на пола, само че съгласно него хоризонтът на държавните управления през последните години е доста къс и това затруднява продължителната работа. „ Трудно е да се впрегнат напъните на всички заинтригувани страни, с цел да може да се създаде артикул, който да бъде удобен, осезателен “, разяснява заместник-министърът на опазването на здравето. По думите му се вършат доста неща, с цел да се обучат и да се основат положителни практики при всички хора на първа линия, които влизат в битката с насилието, учредено на пола – педагогичен експерти, обществени служащи, служители на реда, пожарникари.

СГП ревизира лечебните заведения, предоставящи психиатрична помощ

„ Както в западните страни би трябвало да имаме една безспорна нетърпимост към всякаква демонстрация на принуждение. Работи се в тази посока. Добри практики има, аз познавам такива служители на реда, такива психолози, само че това, което ние желаеме и което би трябвало да се случи е системността. Това, което в обещано РПУ в София се случва, да се случва и в Полски Тръмбеш, във Варна и на всички места. Това липсва. Има положителни практики, сензитивни кметове, хора, само че това би трябвало да влезе в техните длъжностни характерности “, сподели Околийски.

Според него здравно обучение в учебните заведения би трябвало да има на всички места и да се пропагандира за какво е значимо да се работи за психологичното здраве на децата. „ Защото нормално момчетата не могат да управляват добре, изключително по време на пубертета, техните импулси, основават се комплекси, основават се проблеми, които постоянно избиват в експанзия и тази експанзия – другото ѝ лице е депресията “, сподели заместник-министърът.

По думите му здравното обучение е заложено в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), само че проект за въвеждането му е признат единствено от Министерски съвет. Той изрази страдание, че не е почнало от 15 септември и изрази вяра да стане в обозрим интервал.

„ Насилието се показва в доста и разнообразни форми – физическо, психическо, в киберпространството, на работното място или в домашна среда. Нито една форма на принуждение не трябва да бъде подценявана “, сподели в свое документално послание за форума вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

По думите й през 2023 година са убити над 20 дами от мъже в България, а записаните случаи на домашно принуждение са съвсем 1400 и тези данни са единствено част от мрачната картина на насилието, учредено на пола.

„ Вече бяха реализирани стъпки напред в битката за насилието, учредено на пола, откроени положителни оферти, практики, само че и провокации. Предложението за Европейска инструкция за битката за насилието над дами и домашното принуждение и Закона за отбрана от домашното принуждение са част от стъпките напред “, уточни Габриел. И добави, че България ясно е декларирала посредством нормативните промени своя ангажимент към осъществяване и финансиране на специфични ограничения и стратегии за предварителна защита и даване на отбрана, помощ и поддръжка на лица, потърпевши от домашно принуждение или такива в риск.

Теодора Павлова

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР