В момента се работи по единната методология, по която да

...
В момента се работи по единната методология, по която да
Коментари Харесай

Еврокомисията разработва единна методология за изследването на храните

В момента се работи по единната методология, по която да се изследват храните, която е финансирана от Европейската комисия . Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов в ефира на Българска национална телевизия по тематиката със стандарта в качеството на храните в Европейския съюз.

Мнението на страните членки от Източна Европа, които сме пострадали, е, че би трябвало да има единно законодателство, с което да се реши този въпрос, разясни Порожанов.

Секторът " Земеделие и храни " постоянно е тежък. Помните по какъв начин над милион и половина яйца бяха унищожени поради фипронила. Като цяло, секторът е доста изменчив, само че да вземем за пример цените на млякото се стабилизираха , сподели земеделският министър.

Имаме няколко огнища на птичи грип, които са открити, и следва да бъдат обезщетени притежателите на домашни животни. Общият размер ще бъде 4 млн. и 800 хиляди лева

Вчера бяха изплатени 73 млн. по акцизната ставка на горивото за земеделските производители. Преди Коледа земеделските производители ще си получат и директните заплащания, разгласи Порожанов.

Предстоят заплащания за плодове и зеленчуци. Там отиват близо 80 млн. годишно . Допълнително се поддържа производството на памук и някои други култури. Но бих споделил, че преди всичко е подпомагането на бранш " Животновъдство ", сподели земеделският министър.

Порожанов разяснява и тематиката с корояда по дървета, като уточни, че са регистрирани едни доста положителни резултати, свързани с обгръщането на процеса . До март ще бъде усвоена оптимално дървесината, която е заболяла. През февруари и март ще преглеждаме проектите за залесяване на избраните места , посочи той.

По време на празниците Агенцията по храните ще има засилени инспекции - в складовете на едро, в магазините на дребно и в заведенията , предизвести още земеделският министър.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР