В момента се подготвя нова мярка от 40 млн. лева

...
В момента се подготвя нова мярка от 40 млн. лева
Коментари Харесай

40 млн. лева в помощ на заведенията, учебните центрове и фитнесите |

В момента се приготвя нова мярка от 40 млн. лв. в помощ на бизнеси, които вероятно биха били наранени от коронавирусната пандемията, заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева пред бТВ. 

От тези средства ще могат да се възползват заведенията, образователните и просветителни центрове, спортни зали и фитнесите. 

" Ще имаме опция да финансираме 80% от работната заплата за чиновниците и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме подготвеност да подпомогнем 50 000 души ", уточни Деница Сачева.

Тази мярка сега се разисква на равнище обществени сътрудници. 

Изискванията за възползване от помощта са работодателите да не освобождават служащите си, а те, от своя страна, би трябвало да са в неплатен отпуск. Обезщетенията ще бъдат изплатени непосредствено на служащите. Те ще са в размер на към 24 лв. дневно за дните, в които съответният бизнес не работи. Мярката ще работи при служащите, които са на трудови контракти. 

До този миг съвсем 1 милиарда лв. са разплатени както през Министерството на стопанската система, като и през Министерството на труда и обществената политика за настоящите ограничения. 

" До този миг има подадени над 100 молби за помощи от родители на деца, чиито учебни заведения са под карантина . Ще има среща с просветителния и здравния министър, както и с наставнически организации. Ако би трябвало, ще се трансформират изискванията за приемане на такава помощ, с цел да може тя да доближава до колкото се може повече хора. Има задоволително средства, които са отделени за тази стратегия. За тази година те са над 7 млн. лв., а за идната в бюджета са отделени 73 млн. лева за целева помощ за родители ", уточни общественият министър.

Тя изясни, че друго, което се обмисля, е да се вдигнат подоходните критерии, тъй че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи.  

Относно това, че детските надбавки без подоходен критерии са планувани единствено за една година Сачева още веднъж посочи, че бюджетът не е избирателен. " Той е след избирателен, след изборите от 2017 година, тогава поехме ангажимент за нарастване на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лева, за 300 лева минимална пенсия – просто изпълняваме това, което сме дали обещание ", напомни общественият министър. 

Според нея мнението на Министерството на труда и обществената политика постоянно е било за универсални детски надбавки.

Относно изявленията, че държавното управление бяга от отговорност като не се постановат общонационални ограничения свързани с ограничение на разпространяването на COVID-19, Сачева акцентира, " в случай че бягахме от отговорност, щяхме да сме подали оставка ".

" В момента има потребност от настоящ парламент, от приемане на актуализация на бюджета и бюджет за идната година ", изясни министърът на труда и обществената политика.

По думите на Сачева не се плануват по-строги ограничения на национално равнище за ограничение на разпространяването на ковид у нас. 

" На този стадий нямаме решение за затваряне, само че сме подготвени да вземем всевъзможни решения съгласно епидемиологичната конюнктура ", разяснява тя. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР