В момента се обсъждат варианти за това с какво да

...
В момента се обсъждат варианти за това с какво да
Коментари Харесай

Премиерът очаква скоро да има концепция за въглищните централи

В момента се разискват разновидности за това с какво да се размени заетостта на работещите момента във въглищните производства в басейна на " Марица изток ". " Опитваме за няколко седмици да наваксаме изоставането с месеци ", сподели пред публицисти министър председателят Николай Денков, който чака идея да има скоро.

Обяви, че служебното държавно управление нищо не е направило по въпроса - не е изпратило мнение, няма идея какво да се прави, заради което сега с присъединяване на министрите на стопанската система, на енергетиката и на околната среда се разисква идея, която да бъде препоръчана на Европейската комисия.

Премиерът посочи обаче, че тази идея върви дружно с приемането на териториалните проекти на трите града, които ще бъдат наранени от прекъсването на въглищното произвеждане, както и през проекта за предоговаряне на периодите за затварянето.

" Всичко това би трябвало да е цялостна, стопански обоснована картина - защо отиват вложенията, по какъв начин хората биват готови за този преход,.. В тези проекти няма застрашаване на работните места. Обсъждаме разновидности, които са удобни за тях, когато е подготвен, ще се забележим с тях и ще ги представим ", увери Денков.

Данните от проучването " Регионален демографски и социално-икономически разбор на региона на " Марица-изток ", оповестено в понеделник, в резултат на активността на въглищните мини и енергийните мощности в комплекса " Марица-изток ", а работещите се опасяват за бъдещето си, ако въгледобивът спре.

На въпрос реалистично ли е да се чака второ заплащане в България по Плана за възобновяване и резистентност, какво залага, Денков уточни, че в случай че бъде декларирано до края на септември, то може да бъде поучено до кая на годината. " По-притеснително за второто заплащане, тъй като не е в нашия надзор, е приемането на законите, които се бавят в Народното събрание, а някои не бяха признати и в комисиите ", акцентира министър председателят.

На въпрос, обвързван със съглашението, което подписа служебният кабинет с турската компания " Боташ ", Денков уточни, че има много притеснителни неща, които пред Народното събрание предходната седмица в много омекотен тип.

Като най--голям източник на терзание Денков уточни дългия период на съглашението - 13 години. " При състояние, че виждате какъв брой бързо се мени енергийната карта на света, какъв брой бързо се внедряват нови енергийни източници. В развитите страни те от дълго време не са нещо, което страната субсидира, те са по-евтини от другия ток ", уточни той.

Отчете и това, че служебният кабинет е трябвало да разиска бъдещо съглашение на съвещание в края на предходната година, а вместо това го е одобрило без никой от министрите да го е виждал.

В момента се ревизират всички условия по документа, а в петък енергийният министър разгласи, че се обмисля предоговарянето му. Предупреди, че едностранното му преустановяване значи големи финансови вреди за България и то до края на сока на сделката.

В коментар на от сдруженията си министър председателят посочи, че дивидентът се пресмята откакто се видят всички разноски, които би трябвало да създадат сдруженията. " Тоест дивидентът е останалите пари откакто всичко друго бъде извадено ", разяснява той в отговор на изказвания, че по този начин сдруженията се оставят без средства.

По мотив променения трагично в границите на два месеца доклад от страна на Българския енергиен холдинг, който във втория доклад снижава облагата си с към 1 милиарда лв., Денков уточни, че крайният вид на бюджета ще зависи от резултата от инспекцията по какъв начин се е случило това. " Ако ги има тези средства, би трябвало да се употребяват ", акцентира той. Очаква почналата инспекция от страна на Агенцията за държавна финансова ревизия да завърши преди гласуването на проектобюджета в Народното събрание. Засега ръководещите си си сложили за цел приемането му да завърши до края на юли.

" Само преди 4 години бизнес водачите от целия свят се състезаваха в това по какъв начин да усъвършенстват процесите, употребявайки глобализацията. Европейски и американски компании изнасяха производството си в Китай, а китайски компании купуваха европейски и американски компании и всеки се опитваше да усъвършенства производството, по метод който изглеждаше предначертан за идващите десетилетия. Тези четири години наподобяват толкоз надалеч от сегашната вероятност, първо с началото на пандемията, която затвори логистичните потоци, по-късно с изкуственото повишение на цените на енергоносителите, което промени напълно бизнес моделите, началото на войната в Украйна, която сподели, че светът към този момент не е несъмнено място за търговия и всичко това докара до цялостно преосмисляне на метода, по който би трябвало да се усъвършенстват процесите ", сподели министър-председателят Николай Денков по време на откриването на Софийски стопански конгрес ІV.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР