В момента са доминиращи риновирусите, каза пред БНТ проф. Тодор

...
В момента са доминиращи риновирусите, каза пред БНТ проф. Тодор
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Не си пипайте носа и устата с мръсни ръце

В момента са преобладаващи риновирусите, сподели пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по паразитни болести и народен консултат по микробиология.
За разлика от всички вируси, които са по дихателните пътища, те са ентеровируси и се предават доста необичайно не посредством кашлица по въздуха и посредством мръсните ръце, акцентира проф. Кантарджиев.
Той сподели, че най-важното в този интервал е миенето на ръцете на децата. Още от ранна възраст би трябвало да се научим, че с ръце, които не сме измили, да не си пипаме носа, очите и устата, заразяването става оттова, изясни професорът.
Проф. Кантарджиев заяви още, че в последните 10 дни няма регистрирани случаи на морбили в страната. Ако 3 седмици няма случаи, можем да кажем, че сме се справили с инфекциозното заболяване. Много е рисково, в случай че продължи да се популяризира, съобщи той.
В момента няма разпространяване на грип. Приемаме, че всички инфекции са от риновируси, бокавируси и метапневмовирусите. Цялата тази група вируси се разграничават от грипа по няколко неща - първо по инкубационния интервал - той трае 2-3-4 дни от интервала на заразяването до този на разболяването. Грипът стартира в границите на два часа, вдигаш температура, имаш мускулни болки, добави Кантарджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР