В момента с ресурс от 1,6 млрд. лв. по Оперативна

...
В момента с ресурс от 1,6 млрд. лв. по Оперативна
Коментари Харесай

Обновяват 39 български града с европейски пари

В момента с запас от 1,6 милиарда лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ се обновяват 39 огромни и междинни български града. Досега са утвърдени 10 плана от фондовете за градско развиване на обща стойност малко над 33 млн. лева, в това число средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ в размер на 17,3 млн. лева

Сред тях са планът за възобновяване на синагогата във Видин и превръщането ѝ в туристически обект, градска зона в Плевен и други. Това стана ясно по време на конференция „ Бизнесът и районите “, на която участваха министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и вицепремиерът Томислав Дончев.

Аврамова уточни, че с 369,7 млн. лева към Фонда на фондовете са били основани три Фонда за градско развиване, които дружно с привлечените средства ръководят към 585 млн. лева Условия на този тип финансиране са с усреднена рента по заемите под пазарната. Те имат до 20 години период за погасяване за планове за градско развиване и в областта на туризма, както и 15 година за планове за енергийна успеваемост.

Има и гратисен интервал за главницата по финансирането, който е до 3 година за градско развиване и в областта на туризма и културното завещание и до година и половина за планове за енергийна успеваемост. Регионалният министър подсети, че самодейността JESSICA е привлякла четири пъти по-голямо частно финансиране. 66 млн. лева от нея са били финансирани от Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013 година

С финансовия инструмент са били осъществени 40 плана и са разкрити над 600 нови работни места в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Сред най-значимите вложения с присъединяване на българския бизнес са строителството на цех за замразени тестени произведения в Пловдив, за аварийни елементи в зона с капацитет за икономическо развиване в Русе, реорганизация и покупка на ново съоръжение за лечебни заведения в София, строителството на спортните комплекси Арена Бургас и „ Зона Б-5-4 ” в столицата и доста други.

Инициативата е отворена за кандидатстване за българския бизнес и локалните управляващи и към сегашния миг е до 2025 година Вицепремиерът Томислав Дончев подсети, че едни от белезите за едва развита страна са свръхцентрализацията и доста строгите закони, които съгласно него не се съблюдават.

„ Абсолютна заблуда е, че общественото финансиране, изливано, наливано в едва развитите региони, е панацеята и ще реши казуса “, уточни Дончев. Според него исторически е потвърдено, че това не е по този начин и че тук имаме чисто морални алтернативи. Той уточни, че България сега е във етапа на „ фините настройки “ в районната си политика.

По думите му първото условие за районно развиване би трябвало да е транспортната съгласуваност. Според него в идващите 4-5 години би трябвало да имаме най-малко 10-15 индустриални зони, с цялата съпътстваща инфраструктура - път, газ, вода, което може да е ангажимент на страната. Вицепремиерът посочи като нужда за ускореното развиване на районите иновационната инфраструктура. А като спънка той вижда неналичието на междинно звено сред общините и централната власт. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР