В момента Русия изглежда не е способна да разбере принципните

...
В момента Русия изглежда не е способна да разбере принципните
Коментари Харесай

Гърция: Русия изглежда не разбира, че никоя държава няма да толерира намеса

" В момента Русия наподобява не е способна да разбере кардиналните позиции на Гърция във външната ѝ политика ". Това гласи основата на позицията на Гърция, оповестена на уеб страницата на гръцкото външно министерство поради напрежението сред двете страни, което докара до отзоваване на дипломати. Припомняме, че преди месец Атина реагира доста остро на опити на Москва за въздействие върху договарянията за името на Македония, включващи подкупи за гръцки държавни чиновници, както и опити на Русия да ускори въздействието си на Атон – най-малко от гръцка позиция. Последва реакция и от страна на Русия, въпреки и с известно закъснение, която изгони гръцки дипломати, откакто Гърция стори същото. Заради съветската реакция беше отзован гръцкият дипломат Андреас Фриганас да си тръгне, а Москва по този начин и не назова обществено кои гръцки дипломати станаха " личност нон грата " на територията на Руската декларация.
Изрично в декларацията на гръцкото външно министерство по абсурда се акцентира, че Гърция има " многостранна самостоятелна външна политика и като суверенна страна с дълга история изисква почит и връзки с всички страни, учредени на тъждество " . Атина прибавя и и че гледна тъкмо в този " другарски подтекст “ и на Русия.
" Откакто Русия стартира да се държи като приятел по оръжие с Турция, снабдявайки я с редица оръжейни технологии, наподобява устойчиво се дистанцира от позициите, съответстващи на равнището на другарство и съдействие, характеризиращо гръцко-руските връзки за миналите 190 години. Русия наподобява не схваща, че Гърция има свои лични ползи и критерии за интернационалните връзки. В този подтекст звучи съветското решение да експулсира чиновници на гръцкото посолство в Русия. Решението на Руското външно министерство, за разлика от гръцкото решение, което е учредено на характерни доказателства за незаконна активност на съветски публични лица в Гърция, не е основано на доказателства. Напротив – съветското решение е случайно, реваншистко и не е основано на доказателства ", гласи ядрото на гръцката позиция.
Атина непосредствено " припомня " на Русия, че " нито една страна в света няма да толерира опити за предоставяне на рушвет на държавни чиновници, принизяване на външната ѝ политика и интервенция във вътрешните ѝ работи ".
" Гърция взе ограничения откакто разполагаше с документални и съответни доказателства. Нещо повече – Гърция в никакъв случай не се е месила или опитвала да се меси във вътрешните работи на Русия ", акцентира Атина.
" Очевидно е, че има някои руснаци – за благополучие малко, които си мислят, че могат да работят в Гърция без да зачитат законите и разпоредбите и даже да насочат закани. Приятелството сред Гърция и Русия диктува такива настройки да бъдат изоставени. Такъв е казусът, касаещ усилието да се наложи наличието на " Имперското православно палестинско общество " в Гърция – организация, основана през XIX век за да " дехеленизира “ църковните общности в Близкия изток ", показва още Гърция.
Позицията приключва с обещанието Гърция да отговори търпеливо и трезво на ограниченията от страна на Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР