В момента ролята на президента Румен Радев е на регистратор.

...
В момента ролята на президента Румен Радев е на регистратор.
Коментари Харесай

Двукамарен парламент, който да избира президент и главен прокурор, предлага СДС

В момента ролята на президента Румен Радев е на регистратор . Това съобщи на брифинг водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов по повод пълномощията на президента и напомни 12-те несполучливи указа за анулация на закони.

От партията показаха мнение, че президентът е претрупан с огромно доверие, което не може да оправдае, тъй като неговите функционалности са мощно лимитирани . Радев употребява съвсем всички лостове на президентската институция, само че неговият най-силен лост е единствено обръщението.

Или увеличение на пълномощията като форма на президентско ръководство , или по образеца на Италия и Германия, президентът да бъде избиран от Народно заседание, са опциите съгласно Съюз на демократичните сили.

Демократите предложиха промени в Конституцията, които да положат основите на нов модел на ръководство. Сред стъпките за това са ограничения за ускоряване на напредък на стопанската система и вложенията, обективен избирателен развой и правосъдна промяна.

Според Румен Христов " ние сме очевидци на парадокса " България е република с парламентарно ръководство, само че въпреки това е премиерската република ". От Съюз на демократичните сили целят усилване ролята на жителите.

Трябва да се свика Велико национално заседание и да се разпусне институцията, която Христов дефинира като анахронична. Той смята, че по-голям надзор във връзка с законодателството ще има двукамерен парламент с горна и долна камара от 62 души и от 120 души с мандат, надлежно за горната от 5 години, за долната - 4 години.

Президентът да има повече пълномощия или да се избира от двете камари на Народното събрание , упорстват още от Съюз на демократичните сили. Според тях длъжността вицепрезидент би трябвало да отпадне .

Изборът за основен прокурор да става с 2/3 гласове на двукамерния парламент също е измежду предложенията за промяна на управническия модел съгласно демократите.

" Искаме безапелационна смяна на метода на държавните служители по отношение на задграничните вложители, тъй като бизнес средата става непредвидима и огромна част от вложителите я напущат ". Христов е уверен, че това се дължи на усложнените административни и лицензионни ограничения.

Председателят на партията означи като наложителни промени равнопоставеността на страните в правосъдния развой и обективен избирателен развой. Машинно и електронно гласоподаване би трябвало да бъдат въведени, считат от партията.

Финансова децентрализация и оставане на част от налозите в общините за потребностите на съгражданите, акцентира друго предлагането на Съюз на демократичните сили Христов и се разгласи за понижаване броя на общините.

Важно е коалиция за идните евроизбори да бъде с проевропейци , посочи Христов. Все още има време за обединения, съгласно него и добави, че освен Демократична България е вероятния сътрудник за партията на идните избори. Христов се надява на необятно дясно обединяване. Към момента се водят договаряния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР