В момента работим усилено по бюджета за догодина, очакваме до

...
В момента работим усилено по бюджета за догодина, очакваме до
Коментари Харесай

Асен Василев: Реалистично е през февруари НС да гласува Бюджет 2022

В момента работим интензивно по бюджета за следващата година, чакаме до края на януари той да бъде импортиран в Народното събрание. След 10-15 дни се чака да стартира общественото му разискване. Реалистично е през февруари да се гласоподава в Народното събрание. Това съобщи на брифинг заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. По думите му в него ще бъдат заложени относително малко политики.  
„ Бюджетът ще бъде със относително малко заложени политики, тъй като министрите не са подготвени с новите политики, по отношение на съдружното съглашение, където има решение в средата на годината да се направи актуализация на този бюджет, където да бъдат заложени всички политики за 2022, както за 2023 и 2024 година “, сподели той.

 

Според министър Василев дефицитът за тази година щеше да бъде по-висок, защото се чакаха доходи, които не се случиха.

 

„ В момента начислената основа ще бъде близка до касовата такава. Приходната и разходна част за 2022 година се надяваме да се случи по планувания метод. Още по време на съдружните диалози се взе решение да има актуализация на бюджета. Причината е, че няма по какъв начин ново държавно управление да направи нова стратегия за две седмици. Тази стратегия няма по какъв начин да бъде и остойностена за този период. Взе се решение анализите и правенето на програмата да се създадат в първото полугодие на 2022 година, след което да се направи актуализация на бюджета “, изясни той.

 

„ Годината приключваме с бюджетен недостиг от 3%, което с 0.6% по-малко от планувания в актуализацията и с съвсем 1% по-малко от планувания в истинския бюджет на 2021 година Това се дължи главно на по-високи доходи. За 2021 година имаме със 7,9 милиарда по-високи доходи от консолидираната фискална стратегия от приходите, осъществени през 2020 година “, регистрира още финансовият министър.

 

„ Разходната част на бюджета беше вдигната два пъти. Веднъж при актуализацията с 2,5 милиарда, като средствата отидоха да подкрепяне на пенсионерите, обществено подкрепяне, подкрепяне на бизнеса и спомагателни средства за медиците на първа линия. Отделно с решение на Народно събрание в допълнение 1,2 милиарда бяха разпределени за добавки за пенсиите от 60 лева и за енергийни помощи. Бяха направени и няколко преструктурирания в енергийни помощи и за имунизирането на възрастните хора “, напомни Асен Василев.

 

Във връзка с Плана за възобновяване той съобщи, че вървят диалозите с Европейска комисия. Уточнение са позициите само че равнище енергетика, където има най-вече работа. Очаква се в средата на януари да има версия, която да работи за Брюксел и за българската енергетика.

 

За дребния и междинен бизнес държавното управление прави невиждана стратегия за енергийно подкрепяне. Общата стойност на тази стратегия ще бъде над 1.5 милиарда лв.. От тях все още са разплатени 450 млн. лева, което е за всички бизнеси.

 

„ Не чакаме вълна от банкрути. Това го чувахме предходната година и не се случи. Не мисля, че ще се случи и тази “, показа още Асен Василев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР