В момента работещите в центровете за спешна медицинска помощ са

...
В момента работещите в центровете за спешна медицинска помощ са
Коментари Харесай

МЗ предлага промяна на категорията на труд за работещите в Спешна помощ

В момента работещите в центровете за незабавна здравна помощ са трета категория труд, като от години те упорстват категорията им да се промени и да стане първа.

По-рано през днешния ден пред Министерството на здравеопазването стачкуваха представители на профсъюз " Защита " с искане за повишение на възнагражденията, за възстановяване на изискванията на труд и за смяна на категорията труд на работещите в центровете за незабавна помощ.

Въпросите за повишение на заплатите на работещите в центровете за незабавна помощ може да се решат с бюджета за идната година, изясни министърът на опазването на здравето на среща с протестиращите. По думите му при бюджет за половин година не може по средата на годината да се желаят нараствания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сегашният бюджет е изработен по допустимо най-трудния метод, с цел да може да се реализира една национална цел, в която сме се обединили - влизането в еврозоната и 3 % недостиг, сподели още министър Хинков. Ако съм на този пост до тогава, ще направя нужното да се вдигнат тези заплати, тъй като в действителност осъзнавам, че незабавната помощ е последният рубеж, който здравната система има, тъй като без незабавна помощ не можем да решаваме доста неща, добави той. За повишение на заплащането вероятно в границите на тази година министър Хинков сподели, че въпросът би трябвало да се сложи към министърът на финансите. Не имам вяра, че той би могъл да направи такова изключение, тъй като " е направил всичко допустимо да може да " върже " тоя бюджет на три % ", сподели още министър Хинков.

Направена от мен информация демонстрира, че междинната брутна заплата на водачите в системата на незабавната помощ е 1649 лева, уточни министър Хинков. " Не споделям, че заплатата е задоволително, само че би трябвало да се отбележат няколко обстоятелството. Бюджетът е за половин година, екстрен бюджет, който се прави, с цел да може страната да излезе от това положение, в което се намира - на задънена улица ", сподели още той.

Към 31 януари 2023 година междинните равнища на главните месечни заплати за личен състав на работещите в структурите на незабавна здравна помощ са 3270 лева за шеф на клиника, 3180 лева - за шеф на поделение, 2730 лева - доктор с две специалности, 2630 лева - за доктор с една компетентност, 2650 лева - за фелдшер, 2140 - за основна здравна сестра, 1810 - за старша здравна сестра, 1850 лева - за експерти по здравни грижи, 1270 лева - за парамедици, 1160 - за водачи, 1030 лева - за ниско квалифицирани служащи, уточни министър Хинков.

По думите му при бюджет за половин година не може по средата на годината да се желае такива нараствания, защото този бюджет е изработен по допустимо най-трудния метод, с цел да може да се реализира една национална цел, с която сме се обединили - влизането в еврозоната и 3 % недостиг, сподели още министър Хинков.

В отговор на въпрос, обвързван с недостига на фрагменти в незабавната помощ, министър Хинков напомни, че от един месец е на министерския пост и че въпросите за незабавната помощ са част от големите проблеми, които има системата. Освен заплащането, което е неоспорим тласък, би трябвало да има и кариерно израстване като доктор експерт в системата на незабавната помощ, добави той.

По думите му разхищението на лекари, които да са по колите за спешна помощ, е неповторимо за България . Ние би трябвало да разработим системата на парамедиците, би трябвало да създадем стандарти и протоколи за работата им, от които " да не излизат " и да знаят, че това избавя човешки живот, добави министър Хинков. По думите му това е работа за години напред.

По-рано през днешния ден от профсъюз " Защита " стачкуваха пред постройката на Министерството на здравеопазването с искане за повишение на заплатите с 30 % на медицинските експерти и с 60 % на водачите, работещи в центровете за незабавна здравна помощ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР