В момента прогнозният дефицит на Българската национална телевизия е 44

...
В момента прогнозният дефицит на Българската национална телевизия е 44
Коментари Харесай

Още 30 млн. лв. за БНТ от бюджета за догодина поиска Емил Кошлуков

В момента прогнозният недостиг на Българската национална телевизия е 44 милиона лв. за тази година, а направената през днешния ден прогноза за 2020 година обрисува 30 милиона лв. обрисува прогнозният недостиг. Телевизията към този момент получава нотариални предложения от снабдители, има и заведени каузи. Ако остане този размер и метод на финансиране от страната, малкия екран може да банкрутира следващата година. Това разгласи през днешния ден пред парламентарната комисия по просвета и медии генералният шеф на малкия екран Емил Кошлуков.

И добави: " Независима добра социална телевизия, коства пари, не е гратис ". Срещата през днешния ден с депутатите от отрасловата комисия е по искане на управлението на публичната телевизия. А Кошлуков посочи, че постоянният доклад за положението и вероятностите пред малкия екран е залегнало в програмата му за ръководство на Българска национална телевизия.

Дефицитът към този момент е изработен, Българска национална телевизия е в преразход от тук до 2022 година, задълженията към този момент са нарупани, посочи генералният шеф на Българска национална телевизия.

Рашидов: Директорът да е мъжага и да прокара рейтингови излъчвания

В отговор на настояването за в допълнение финансиране, ръководителят на медийната комисия Вежди Рашидов отговори: " Ако имате мъжкарлък да измененията тая пуста телевизия, да си поемете промяната в нея, тя да стане мощна, атрактивна, професионална телевизия ". Рашидов разяснява, че схваща основанията за претенции на повече средства, само че преди този момент " един сериозен мъж би трябвало да седне и да направи промени в организацията на малкия екран, с цел да има и промени във финансирането ". Допълни, че " един мъжага би трябвало да излезе и да каже - от през днешния ден гледаеми, рейтингови стратегии. Домашните истории би трябвало да приключат и да станат публични истории ". Да се почисти аромата на нафталин.

Рашидов насочи и някои съответни рецензии към излъчвания на Българска национална телевизия или съобщавани вести от малкия екран, когато не са били отразявани достижения на министри, а вместо това те са били " оплювани ". Не пожела да приказва в конкретика, поради присъстващите публицисти и да не се основават кавги.

Кошлуков: Преосмислете методите за финансиране

Емил Кошлуков аргументира настояването си за повече средства с това, че малкия екран няма опция за съществени спомагателни странични доходи отвън бюджета. А в това време като социална телевизия единствена би трябвало и е способна да излъчва непопулярни и неатрактивни за частните търговски малките екрани излъчвания.
Кошлуков се обърна към Рашидов с напомнянето, че преди политик, ръководителят на комисията е създател.

" Само ние можем да излъчим филм в памет на Светлин Русев, тъй като пазим този списък и история. Другите не могат. Само ние можем да излъчим справедлив и уравновесен филм за 10 ноември, тъй като единствено ние пазим архива и паметта, другите ги е нямало ", разгласи ръководителят на малкия екран. И разяснява, че Българска национална телевизия е страж на идентичността, паметта, културата на нацията. Обеща още обективно и бепристрастно отразяване на всяко политическо мероприятие по време на акциите, а и на цялостната политика.

Кошлуков съобщи, че на този декор потребностите на Българска национална телевизия ще порастват, защото ще нараства и потребността от сходни излъчвания. А както законът за малкия екран, по този начин и методите за финансиране, са безнадеждно остаряли. Ако ще оставите единствено дотацията от бюджета, Министерството на финансите би трябвало да преразгледа метода си, в случай че ще въведете фонда " Радио и телевизия ", както съществува в закона, за какво не го приложите на процедура, попита шефът на Българска национална телевизия.

Законът за радиото и малкия екран планува двете публични медии да осъществят доход от фонд " Радио и телевизия ", който даваше опция на Българска национална телевизия и БНР да се финансират с изключение на от държавния бюджет и продажбата на рекламно време и от такси от жителите и бизнеса. Той обаче в никакъв случай не стартира да работи и остана единствено на хартия.

Готови сме да приемем и всевъзможен различен метод за финансиране, който предложите, само че би трябвало смяна, добави Кошлуков.

Разговорите за допустима " финансова инжекция " не престават

Вежди Рашидов заявява: " Чукате на отворена врата, тотално отворена е, да седнем и да го създадем ". И съобщи, че би трябвало специалисти от малкия екран и от комисията да седнат и да набележат както нужните промени в законите, по този начин и всевъзможни други промени. Като образец за нужна смяна Рашидов уточни удължение на мандата на шефа от три на пет години.

За да може да се създадат някакви промени преди разглеждането на бюджета и да се сътвори опция за в допълнение финансиране, Рашидов изрази желание още на идващото съвещание на комисията да бъдат извикани представители на финансовото министерство, на бюджетната парламентарна комисия и на малкия екран, с цел да се види каква спомагателна инжекция може да се направи. Но още веднъж изиска и промени.

Спрете ме

Кошлуков отвърна, че " за действителна промяна, ни би трябвало поддръжка ", в случай че се стигне до там да се редуцират хора. Реформите имат смисъл, единствено в случай че вие оправите закона, счита шефът на малкия екран. Уточни, че Българска национална телевизия има 1360 души щатен личен състав, само че в това време няма законова спънка всеки общоприет шеф да си назначава колкото и както си желае. " Няма спирачка да назнача и 5000 души, това е безумство. Ако сключа контракти за външни продукции за 30 милиона, не можете да ни кажете гък. Моля за спирачки върху самите нас ", прикани Емил Кошлуков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР