В момента проектът за бойни машини е в много деликатна

...
В момента проектът за бойни машини е в много деликатна
Коментари Харесай

Превъоръжаването на армията взе първата си жертва

В момента планът за бойни машини е в доста деликатна фаза, защото текат последните седмици преди правенето на съответното техническо задание

© Велко Ангелов Още по тематиката
Комисията по защита утвърди плановете за рационализация на пехотата и Военновъздушни сили

Изборът на нови изтребители за 1.8 милиарда ще се прави оценка по нова методика
5 юни 2018
Политикономика на въоръжаването

Трите мегапроекта за рационализация на армията ни стават пленник на комплицирани външнополитически салда
1 сеп 2017
Брони за милиони

Без доста звук върви подготовката за закупуване на бронирани машини за пехотата за 1.2 милиарда лева
1 апр 2017
Бесни страшни пенсии (БСП)

Бившите ченгета от кръга " Монтерей " отново изпълзяха на припек
8 фев 2014
Приватизация се прави с рушвет или партийна брошура
11 мар 1996
Любен Гоцев укрепи позакъсалия " Чап "
2 окт 1995 Докато изтичат последните дни от работата на експертната комисия по желание на нов вид изтребители, а президентът Румен Радев обществено зове за " радиомълчание " по тематиката, в Министерството на защитата редом започнаха да прехвърчат първите искри по другия към този момент задвижен модернизационен мегапроект.

Става дума за програмата за доставка на нов вид бронирани машини на стойност 1.22 милиарда лева Срещу тази колосална сума определената компания или консорциум ще би трябвало да обезпечи 150 единици бойна техника в продължение на цели 12 години. Въпросното въоръжение би трябвало да е задоволително, с цел да се оборудват изцяло три батальонни бойни групи на Сухопътни войски по стандартите на НАТО, тъй че да са подготвени за незабавна реакция и присъединяване в действителни интервенции на алианса.

В момента обаче планът за бойни машини е в доста деликатна фаза, защото текат последните седмици преди правенето на съответното техническо задание, което да бъде изпратено на поканените евентуални подизпълнители. На процедура разнообразни дребни елементи в спецификацията може да отстраняват или облагодетелстват всяка компаниите, участващи в конкуренцията, или техни поддоставчици на въоръжение и съоръжение. Като приказваме в тази ситуация за суми, измерващи се в милиони.

" Сготвен " или не

Точно в този сериозен интервал от работата по плана Министерство на защитата скоростно " се е разделило " с един от главните хора, работещи по него – Христо Ботев Томов, външен съветник към военния министър Каракачанов. Само седмица по-рано новинарският уебсайт Terminal3.bg популяризира сензационно изказване, че ДАНС е лишила позволява на Томов до класифицирана информация поради нерегламентирани контакти с представители на Руската федерация, след което е направила и претършуване в кабинета му.

От военното ведомство изрично отхвърлиха както да е имало обиск, по този начин и консултантът да е с лишен допуск. По техни думи Томов е назначен на цивилен контракт с съответни задължения, работил е единствено по плана за бронираните машини, не е имал допуск до класифицирана информация, тъй като в никакъв случай не е имал достъп до такава, и също по този начин не е имал никакво отношение към многомилионните поръчките за ремонт на употребяваните руски изтребители МиГ-29 и Су-25 в Русия и Беларус, както се твърдеше в обявата на Terminal3.

Няколко дни по-късно обаче нещата взеха нов поврат. Оказа се, че обявата, въпреки и цялостна с грешки, не е била напълно без съображение. След питане на " Капитал " от ДАНС и от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) публично дадоха отговор, че Христо Томов в действителност е с отвод за издаване на допуск до класифицирана информация, а не с лишен подобен. От април насам консултантът апелира това решение пред Върховния административен съд.

По принцип отводът за издаване на допуск не значи автоматизирано, че съответната персона в действителност е имала контакти, застрашаващи националната сигурност. Причината може да е от напълно " граждански темперамент " като да вземем за пример изискуеми отговорности към банки или запорирана благосъстоятелност.

При повторното питане по тематиката от военното министерство към този момент потвърдиха, че Томов е без допуск, като изненадващо прибавиха, че от началото на седмицата към този момент не работи към ведомството, " тъй като си е извършил уговорките по контракта ". Източници на " Капитал " обаче настояват, че той по-скоро е влезнал в ролята на бушон, преди казусът да придобие по-големи мащаби.

Повече от " съветник "

По неофициална информация Христо Томов е бил повече от елементарен съветник във военното министерство. Първоначално той е готвен за зам.-министър на защитата по финансово-икономическите въпроси, какъвто е бил преди повече от 20 години в съединеното с мандат на Движение за права и свободи държавно управление на Любен Беров. По неразбираема причина обаче кандидатурата му е отпаднала. След назначението на Каракачанов е работил като де факто политически консултант към министъра, без това да е формализирано, като е работил в тясно съдействие със зам.-министъра от Вътрешна македонска революционна организация Анатолий Величков.

Източници на " Капитал " удостоверяват, че Христо Томов е имал водеща роля в " най-малко 10-15 диалога по процедурата за бронираните машини ". Което поради цената на плана е малко необичайно да се повери на човек, който не работи в министерството и е просто съветник на цивилен контракт. Същото важи и за събитието, че от към година Томов е с отвод за допуск, какъвто да вземем за пример се изисква даже за цивилни езикови преподаватели във Военната академия.

За значимостта на Томов в екипа на Каракачанов приказва и фактът, че в края на предходната година той даже се появява като член на комисията по номиниране на нов шеф на Военномедицинската академия и основен доктор на въоръжените сили. Останалите участници в комисията са зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов, непрекъснатият секретар на защитата Антон Ластарджиев и шефове на дирекции в министерството.

И въпреки всичко най-вероятната причина за отстраняването на основния съветник е точно многомилионният план за Сухопътни войски. Тънкият миг при тази модернизационна стратегия е, че бронираните машини за разлика от изтребителите разрешават на доста по-малки подизпълнители и локални играчи се включат в асемблирането със свое въоръжение и техника (които не са наложително най-добрите).

Всеки бронетранспортьор може да бъде оборудван с най-различна електроника, връзки, купол, оръдие, картечници, ракети и така нататък и те зависят от детайлите в техническото задание. По информация на " Капитал " Христо Томов е имал различия с командването на Сухопътни войски във връзка с спецификациите на информационното съоръжение, които можело да наклонят везните в интерес на тъкмо избран вид по-скъпи радиостанции.

В сянката на Държавна сигурност

Най-вероятните аргументи отстраненият съветник Томов да не бъде назначен като формален консултант са две: бизнес интензивностите му (дори сега той има настоящи фирми) и най-много спорното му минало. Официално за него се знае, че е бил зам.-министър на защитата по икономическите въпрос в държавното управление на Любен Беров и консултант на някогашния водач на Българска социалистическа партия Михаил Миков в Народното събрание.

По-малко прочут обаче е фактът, че Христо Ботев Томов е бил в близки бизнес връзки с именития воин на прехода ген. Любен Гоцев. Последният е бил първи зам.-началник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност (разузнаване), зам.-министър на външните работи, както и вътрешен министър при Андрей Луканов. Ген. Гоцев е учредител на така наречен " Генералско придвижване " в Българска социалистическа партия.

В правосъдните регистри Гоцев и Томов даже сега попадат с общата компания " Сат дейта ", записана в далечната 1995 година Самият военачалник от Държавна сигурност също загатва в свои мемоарни изявленията, че през 90-те е бил основан дружно с Томов на шестия етаж в столичния " Парк-хотел Москва " в компанията на Петя Славова и Митко Събев, основали след това небезизвестната Инвестбанк. На същото място са основани и офисите на известния в близкото минало " Чап холдинг ", който е един от водещите играчи на българския рекламен пазар през 90-те години. Ген. Гоцев и Томов влизат в ръководството и на въпросния конгломерат от компании, с цел да подсилят активността на Крум Маноилов - българския съпродуцент на босненеца Емир Костурица при снимането на кино лентата " Ъндърграунд ". Изследователите на Държавна сигурност обаче по-често свързват пенсионирания топ шпионин с генезиса на чисто българския ъндърграунд от мътните години на прехода...
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР