В момента преговаряме с азербайджанската страна на най-високо правителствено ниво

...
В момента преговаряме с азербайджанската страна на най-високо правителствено ниво
Коментари Харесай

Преговаряме с Азербайджан за алтернативни маршрути за доставка на газ

В момента преговаряме с азербайджанската страна на най-високо държавно равнище по отношение на опциите за снабдяване на цялостните контрактувани размери газ по различни направления. Това съобщи енергийният министър Александър Николов в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен надзор.

Енергийният министър Николов прецизира, че според подписания контракт сред " Булгаргаз " и " Азербайджан газ съплай къмпани " (Azerbaijan Gas Supply Company - AGSC), IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България) е посочена като една от точките за доставка на природен газ. Според него обаче това не значи, че за " Булгаргаз " не е имало опция да получи цялостните размери природен газ, а тъкмо противоположното.

" Вследствие на всички осъществени дейности от " Булгаргаз ", в това число подписаните анекси към истинския контракт за доставка, обстановката е такава, че за доставката към сегашния миг на цялостните количества природен газ, е належащо експлицитното единодушие на AGSC ", разясни Николов.

Припомняме, че на 1 януари " Булгаргаз " разгласява на уеб страницата си публична позиция, в която дава отговор на въпроса за какво България получава единствено част от контрактуваните количества природен газ от Азербайджан. Според публичния снабдител единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, според контракта с азерската страна, е газопроводът IGB, който към момента не е построен. През 2020 година азерският снабдител е уведомил " Булгаргаз ", че стартира доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини, само че газопроводът IGB не беше построен.

" При това състояние Булгаргаз ЕАД освен че не може да получава природен газ, според контракта, само че е застрашен и от неустойки ", пишат тогава от публичния снабдител. Според " Булгаргаз " азерската компания не е длъжна да доставя газ по различен газопровод или да обезпечава всички количества, които би доставила по IGB. Оказва се, че откакто към този момент няколко пъти стартирането на газопровода IGB се отсрочва, " Булгаргаз " ЕАД е стартирал договаряния с азерската страна в търсене на най-хубавото допустимо краткотрайно решение. Така съумява да контракти с азерския снабдител да получава газ на различен газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА).

Към сегашния миг " Булгаргаз " ЕАД получава количествата, които азерският снабдител се съгласи да достави. Пълният размер на договорните количества на различния газопровод зависи напълно от волята и опциите на азерската страна, настояват още от българския публичен снабдител.

Депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев слага въпрос и оценено ли е решението на " Булгаргаз " да понижи ангажираните количества в гръцката преносна система от 14 400 на 10 000 мегаватчаса при входната точка от ТАП в гръцката система - Неа Месемврия, което ще се задържи до юни 2022 година, защото дефицит на потенциал не е открит.

" От позиция на Министерство на енергетиката няма справедлива причина за понижаване на контрактуваните количества от 14 400 на 10 000 мегаватчаса дневно ", безапелационен бе министър Николов, като добави, че заради тази причина министерството и Българският енергиен холдинг обясняват аргументите за дейностите на " Булгаргаз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР