В момента правим голяма книга за Перперикон. Това каза археологът

...
В момента правим голяма книга за Перперикон. Това каза археологът
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Пишем голяма книга за Перперикон

В момента вършим огромна книга за Перперикон. Това сподели археологът проф. Николай Овчаров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Проф. Овчаров даде детайлности към развиването на разкопките в археологически комплекс Перперикон, намиращ се в Източните Родопи.

В подготвяната Голяма книга ще бъдат систематизирани изследванията, които се правят в обекта от 19 години и които следва значително да отговорят на въпроса какво съставлява Перперикон в Тракийската античност.

„ Знае се, че има много рецензии към концепцията, че това е тракийска столица и че там има тракийски царски замък. Както и към една догадка, която ние сме изказали – че там се намира светилището на Дионис, с прорицалище, което съгласно Херодот било равно с това на Аполон в Делфи “, напомни проф. Овчаров.

Археологът добави, че преди 20 години „ бащата на тракологията ” проф. Александър Фол самичък дефинира Перперикон като една от основните столици на траките, а в него може би се намира търсеното от столетие прорицалище на Дионис, в което идвал и самият Александър Велики.

Проф. Овчаров акцентира, че на този стадий работата по разкопките върви добре, изключително след стабилизирането на времето и прекъсването на преваляванията. В момента археолозите работят в южния квартал на Скалния град, намиращ се наоколо до най-голямата базилика, откривана до момента в Родопите. Разкрит е и огромен площад, а в този момент се изследват жилищните имоти на юг от акропола.

„ Много забавен е и един феодален квартал от XIII-XIV век. Като архитектура той не е толкоз елегантен, както тези от по-ранните интервали, само че въпреки това е доста значим, тъй като този интервал е най-добре осветлен от историческите извори “, описа археологът.

Той сподели и няколко забавни артефакта, отрити при разкопките. Сред тях бяха два кръста, датирани от интервала XIII-XIV век, които са били начупени по времето на завладяването на града от османските турци. Бяха показани и две гривни на малко дете, открити в един от проучените гробове в некропола. „ През Средновековието е имало много епидемии и децата постоянно са умирали в прекомерно ранна възраст “, изясни проф. Овчаров.

Той обърна особено внимание на разкрития дворец-светилище, който е една от най-трудните за пояснение елементи в обекта, тъй като няма прилика на други места. Процесът се затруднява и от друго събитие – дворецът не е разкриван от екипа на проф. Овчаров. Работата по него е осъществена в интервала 1979-1982 година, само че от направените разкопки е изчезнала цялата документи, като се изключи 3 черно-бели фотоси, на които нищо не се разчита. „ Това прави интерпретацията на двореца доста сложна “, акцентира археологът.

Въпреки всички научни разногласия обаче, Перперикон си остава неповторим обект и това го потвърждават огромният брой туристи и фенове на историята, които го посещават. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР