В момента по разпространение труберколозата е на нивата през 1910

...
В момента по разпространение труберколозата е на нивата през 1910
Коментари Харесай

Мангъров: След като ваксина се превърна в мръсна дума, турбекулозата се завръща

В момента по разпространяване труберколозата е на равнищата през 1910 година Причината за това е ХИВ/СПИН инфекцията и недохранването в доста елементи на света, изясни инфекционистът. Морбили е друго такова заразно заболяване, което има риск да се върне.

" Поради това, че има забележителен спад във ваксиналното покритие, заболяването се завръща. Тези, които не са карали морбили или не са имунизирани, рано или късно го изкарват. Във връзка с грубия напън за имунизиране по време на Коронавирус пандемията " ваксина " стана надали не мръсна дума и доста родители отхвърлят да имунизират децата си за морбили. Тази ваксина беше свързвана и с аутизма, което няма нищо общо ", безапелационен е доцент Мангъров.

Той акцентира, че имунизациите, които са част от наложителния Национален имунизационен календар би трябвало да бъдат поставяни.

Инфекционистът предлага и слагането на ваксина против варицела, която не е наложителна у нас.

" Вварицелата е извънредно мощно заразно заболяване, каквото е и морбили. Ваксината се слага благопожелание и с варицелата се случва това, което би се случило, в случай че нямаше ваксина за морбили ", изясни доцент Мангъров.

" Има обща ваксина за рубеола, морбили и заушка - три доста мощно заразни болести. Можем да бъдем сигурни, че сега, в който стартират да се появяват случаи на морбили, неизбежно ще стартират и случаи на заушка. 2006-2007 година в страната ни имаше зараза от заушка, което се дължеше на това, че преди 90-те години е употребена една ваксина за заушка, която не даваше дългогодишен имунитет ", напомни инфекционистът.

Той повтори и че до антибиотици би трябвало да се прибягва единствено тогава, когато има заболяване, което може да се лекува с тях и това не включва вирусни инфекции (бел. ред.: в случай че не се усложнят до бактериална такава). По думите му COVID-19 беше заболяване, което не се лекува с антибиотици и все пак, по време на пандемията диагностицираните с Коронавирус " всеобщо получаваха по два-три антибиотика с вярата, че нещо ще се повлияе ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР