В момента по кината с голям успех върви биографичния филм

...
В момента по кината с голям успех върви биографичния филм
Коментари Харесай

Как Фреди Меркюри написва We are the champions

 Чуйте химна на Мондиал 2018 (видео)
В момента по кината с огромен триумф върви биографичния филм за починалия фронтмен на " Куийн " Фреди Меркюри " Бохемска рапсодия ". Изминаха 25 години от гибелта на един от най-влиятелните и емблематични рокмузиканти, а песните му не престават да се пеят, колкото и клиширано да звучи.

Една от тях като че ли е обречена на безконечна популярност и в света на спорта - това е химна " We are the champions ", написана от Фреди през 1977 година след взаимното му присъединяване с китариста Брайън Мей в шоу. При прощаването с публиката, почитателите им запяват в отговор химна на футболния Ливърпул " You`ll never walk alone ". Двамата музиканти са извънредно впечатлени и вземат решение всеки от тях да напише ария на спортна тематика, а по-късно по-добрата да бъде включена в албум. Меркюри написа " We are the champions ", а Мей - " We will rock you ".

И двете песни стават шлагери, а коя е по-добрата към момента не е изрично ясно. Първоначално песента на Мей се извършва на концерти, само че на стадионите звучи повече тази на Меркюри. Славата на " We will rock you " обаче потегля първо от Съединени американски щати, където през 2009 година пресмятат, че тя е най-изпълняваната по време на спортни събития в НХЛ, НФЛ и МЛБ. Самият Меркюри приживе е бил извънредно удовлетворен от творбата си.

" Това е най-самовлюбената и високомерна ария, която съм писал. Мислех за футбол, до момента в който я съчинявах. Исках да направя ария, която да се извършва дружно с публиката и да бъде призната добре и от почитателите. Целех се в масите. Много мислих за това по какъв начин ще я възприемат, само че действителността надмина упованията ми.

Когато я изпълнихме за първи път на частен концерт в Лондон, публиката фактически запя фенски песни сред осъществяванията ни. Безспорно, аз я направих доста по-драматична от елементарните фенски викания, само че вие си ме познавате ", споделя Меркюри.

По традиция " We are the champions " звучи към този момент повече от 40 години след всеки огромен състезателен триумф, а дълголетието и единствено демонстрира гениалността на Меркюри.

Друг любопитен миг към обвързваното му със спорта творчество е песента " Барселона ", изпълнена с оперната прима Монсерат Кабайе. Двамата се срещат още през 1986 година. С наближаването на олимпийските игри през 1992 година Кабайе моли Фреди да напише ария за родния й град Барселона, която да стане химн на игрите. Фреди пътува за каталунската столица, с цел да проникне в духа на града.

В резултат двамата издават цялостен албум. Меркюри обаче умира осем месеца преди откриването на олимпиадата и уредниците избират песента на Сара Брайтман и Хосе Карерас " Amigos Para Siempre " за формален химн. Хората и до през днешния ден обаче считат, че " Барселона " е била формалната ария на игрите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР