В момента планетата ни има толкова много проблеми, че направо

...
В момента планетата ни има толкова много проблеми, че направо
Коментари Харесай

Медузите, климатичните промени, замърсяването с пластмаса и защо броят им нараства

В момента планетата ни има толкоз доста проблеми, че напряко не знаем от кое място да стартираме с изброяването им. Климатичните промени и замърсяването с пластмаса са може би тези, за които се приказва най-вече.

В резултат и на двата казуса страдаме както ние, по този начин и всички скотски типове. Тоновете пластмаса, които се озовават в океаните, убиват стотици водни жители всекидневно.

Оказва се обаче, че макар всички проблеми със замърсяване и свръх улов, популацията на медузи процъфтява. Според Daily Mail, гореизброените проблеми, както и стоплянето на океанските води, вместо да вредят на медузите, както това се случва с множеството риби, са плодородни за тях.

Медузите са тип безгръбначни животни, които населяват моретата и океаните от над 600 милиона години. Според някои учени, популацията им в международен мащаб пораства толкоз стремително, че те се притесняват, че могат да завладеят солените води.

Основният провинен е свръх уловът, с помощта на който естествените им врагове, каквито са рибата звук, рибите, които се хранят най-вече с планктон, и костенурките, са със съществено понижена бройка. И по този начин се стига до обстановката, в която хем естествените им врагове с по-малобройни, хем за медузите даже има и повече храна (планктон).

Оказва се, че даже пластмасата, с която задръстваме океаните, е добре пристигнала за тях. Според френският академик Фабиен Ломбар, медузите се възползват от пластмасата, с цел да се развъждат.

През виталния си цикъл те се възпроизвеждат през избран интервал от време. В Средиземно море да вземем за пример е веднъж на 12 години. Заради всички гореизброени фактори обаче сега възпроизвеждането им се случва... всяка година. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР