В момента отношенията между ЕС и САЩ изглеждат така -

...
В момента отношенията между ЕС и САЩ изглеждат така -
Коментари Харесай

Без напредък в търговските преговори ЕС се подготвя за митата на Тръмп

В момента връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати наподобяват по този начин - значителните търговски договаряния сред тях още не са почнали, а еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом предизвестява, че Вашингтон евентуално скоро ще наложи мита върху европейски артикули за 22 милиарда евро във връзка със разногласието за авиосубсидиите. Същевременно Белият дом подреди следствие на френския налог върху цифровите услуги, до момента в който американските наказания против Иран оказват напън върху Европа да прекрати бизнес контактите си с Техеран. А в петък Доналд Тръмп предстоящо разгласи, че ще наложи мита върху френски артикули като виното поради френския цифров налог. Всичко това утежнява двустранните трансатлантически връзки.

Година откакто президентът на Съединени американски щати и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер реализираха комерсиално помирение, няма диря от " новата фаза " в връзките, оповестена тогава от двамата водачи, написа Politico. Дипломати от Европейски Съюз предизвестяват, че Вашингтон евентуално ще извърши опасността си за автотарифи още през ноември. Брюксел е подготвен да отвърне със свои мита върху американски експорт за 20 милиарда евро.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ескалиране на спора

" В съпоставяне с преди една година броят на комерсиалните спънки се е нараснал вместо да намалее. Така е доста мъчно да се поддържа позитивен звук ", споделя Луиза Сантос, шеф по интернационалните връзки в Business Europe.

Според Гари Хъфбауер от Peterson Institute for International Economics изгледите не са положителни. " Тръмп твърдо има вяра, че от Съединени американски щати са се възползвали през всички тези години и по тази причина Европа би трябвало да направи едностранни отстъпки ", показва той. И добавя, че акцията по преизбирането на американския президент рискува да ескалира спора: " Тръмп в действителност счита, че борбата с другите страни му печели гласове ".

Постоянният представител на Съединени американски щати в Европейски Съюз Гордън Сънланд декларира, че Брюксел би трябвало да се приготви за " по-малко циврене и повече дейности " от страна на Вашингтон, имащ разполагаем " цяла поредност от разнообразни средства ", в това число митата върху колите, които биха имали " незабавни финансови резултати за нашите другари в Европа ". Коментарът на Сънланд отразява възходящото неодобрение на Тръмп, че Европейски Съюз отхвърля да извърши американските търговски претенции.

Спорът за земеделието

През май Тръмп съобщи, че вносът на коли и авточасти от Европа " заплашва националната сигурност на Съединени американски щати ". Той подреди на американския непрекъснат търговски представител Робърт Лайтхайзър да реши казуса посредством търговски договаряния през идващите шест месеца, като крайният период изтича в средата на ноември.

Няма индикации, че двустранните диалози ще са напреднали до тогава. Като главен препъникамък се обрисува това, че Съединени американски щати и Европейски Съюз разгласиха противоречащи си наставления за договарянията – Вашингтон упорства за включването на земеделието в диалозите, а Брюксел изрично изключва всевъзможни аграрни артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР