В момента основният ресурс, който се използва за запълването на

...
В момента основният ресурс, който се използва за запълването на
Коментари Харесай

Мнения Daily - Българската икономика - напред и нагоре

В момента главният запас, който се употребява за запълването на новите работни места, са хората над 55 години

© Надежда Чипева Още по тематиката
Мнения Daily - #КОЙ ли ще избере основен прокурор следващата година

И още: Какво става с корупцията по " ниските етажи на властта " ; Има три типа български държавници
19 фев 2018
Мнения Daily - Премиерът пое курс към разграничение от Цеко Минев

И още: Симеонов е плосък политик - еднопланов и истеричен; Скептичен съм към новите измерения на ляволибералния светоглед
15 фев 2018
Мнения Daily - Отрича ли Българска социалистическа партия поуките на Европа от двете международни войни

И още: Политиката стартира да се милитаризира; Посяга ли Русия към българската оръжейна промишленост
14 фев 2018
Мнения Daily - Борисов е на прага на екзистенциален избор

И още: Що е то патриот; Страх, безумен боязън
13 фев 2018 Българската стопанска система - напред и нагоре

Текст на Десислава Николова в седмичния бюлетин на ИПИ

Най-ранните данни за съвкупното произвеждане през четвъртото тримесечие и за постоянните тримесечни данни за пазара на труда, оповестени тази седмица, удостоверяват, че стопанската система на България продължава да пораства с добър ритъм и да основава нови работни места. Растежът на действителния БВП (на база поправени данни) през четвъртото тримесечие е 3,6% на годишна база. Макар и да е малко по-нисък от растежа предишни три тримесечия[1], той въпреки всичко остава над междинното за Европейски Съюз.

След експресната оценка за последното тримесечие обаче става по-малко евентуално стопанската система да доближи 4%-ния напредък за цялата 2017 г.[2], както предвижда МФ в обновената си средносрочна рамка. Този ритъм на агресия на стопанската система се случва на фона както на рекордно основаване на нови работни места, по този начин и на рекордно висок коефициент на претовареност. През 3-fто и 4-fто тримесечие на 2017 година броят заети (15+) се усилват надлежно със 172 300 и 161 700 души на годишна база, което е съпоставимо с най-високите темпове на основаване на нова претовареност от интервала на предходния взрив на трудовия пазар в края на 2006 и началото на 2007 година

Разликата с взрива от 2005-2008 година обаче е в темповете на напредък, които сега остават 1,5-2 пъти по-ниски по отношение на растежа тогава. Макар и коефициентът на претовареност сега да изпреварва пиковите стойности от 2008 година (51-52% за популацията на 15+ години) и да доближава 52-53%, то хората, които работят, са с към 200 000 по-малко поради демографските процеси (отрицателен натурален приръст и чиста емиграция). Това, комбинирано с надалеч по ниското капиталообразуване в този момент, снижава капацитета на стопанската система и води до по-ниски темпове на напредък.

Илюстрация
Източник: Национален статистически институт

Увеличаване

Източник: Национален статистически институт

Смаляване

Докато при предходния взрив вложенията в главен капитал доближиха и надхвърляха 6 милиарда лв. на тримесечие в пика си (в непрекъснати цени), в този момент едвам съумяват да трансферират 4 милиарда лв.. Основната причина за това е надалеч по-малкия приток на непознат капитал сега – както под формата на директни вложения, по този начин и под формата на заемен капитал. ПЧИ в България са към 900 млн. евро за първите 11 месеца, което е сходно с равнището им за същия интервал на предходната година. Т.е. за годината те ще се от порядъка на 1 милиарда евро или малко повече, което е несравнимо с притока на ПЧИ предходния взрив, когато бяха сред 3 и 9 милиарда евро на година (2005-2008 г.).

Видно е, че сега главният запас, който се употребява за запълването на новите работни места, са хората над 55 години. Коефициентът на претовареност за тези на 55-64 година при предходния взрив не надхвърляше 46-47%, а през 2017 година към този момент се движи към 59-60%. При тези над 65 година също имаме съществено повишаване на заетостта – от към 3-4% преди до 5-6% в този момент. Това е както поради процеса на застаряване на популацията през последните 10-15 години, по този начин и поради последователното повишаване на пенсионната възраст и изискуемия стаж – по-чувствително за дамите - от предходния взрив до момента. Докато мъжете се пенсионираха на 63 година в интервала 2005-2008 година, а дамите – на 58-59,5 година, то пенсионната възраст за 2017 година е 64 година за мъжете и 61 за дамите.

При другите възрастови групи заетостта или е сходна с предходния взрив, или е по-ниска, като при младежите на 15-34 година тя към момента е очевидно по-ниска от стойностите при предходния взрив. Докато през 2005-2008 година заетостта в групата на 15-24 годишните е достигала 27-28%, а при тези на 25-34 година е била 78-79%, то в този момент тя се движи към 23-25% и 74-75%, респективно. Това навежда на мисълта, че точно при младежите има към момента необработен запас за трудовия пазар, който при една продължаваща агресия на стопанската система (както се очаква) би могъл да бъде зает.

Като цяло данните за Брутният вътрешен продукт и пазара на труда поддържат част от нашите терзания и отхвърлят други. Отхвърлят страховете ни от предходната година, че пикът на заетостта към този момент е доближат и по-нататъшен напредък е неосъществим – е, оказа се, че е вероятен и на пазара на труда се включва към момента свободен запас. Въпреки това, опасенията ни, че растежът при този взрив, поради обстановката с човешкия фактор и капитала в стопанската система, ще се движи в границите на 3,5-4% и няма да успее да надвиши 4%-тната граница, към този момент се удостоверяват.

През 2018 година стопанската система най-вероятно ще резервира този курс, в случай че страната не успее да притегли огромен брой непознати служащи и забележителен непознат капитал. Първото е противоречиво, в случай че приказваме за сериозен приток на работна ръка, само че второто не е невероятно поради новия взрив в строителството, който набира мощ в огромните градове.

[1] когато се движи сред 3,7% за първите две тримесечия и 3,9% за третото съгласно поправените данни

[2] Неизгладените данни дават напредък на годишна база от 3,6%, 3,9% и 3,8% надлежно за първите три тримесечия Екологичният скандал " Пирин "

Юлиус Фастнахт за Deutsche Welle

Сини глетчерни езера, обширни иглолистни гори, белоснежни планински върхове: гледката е като от пощенска картичка. Именно по този начин наподобява в очите на туристите българският Национален парк " Пирин ". От 1983 година насам той е под закрилата на ЮНЕСКО. На това място се срещат огромен брой редки растения и животни, в това число и най-старото иглолистно дърво на Балканите (Байкушевата мура – бeл. ред.).

Сега обаче тази идилия е застрашена, тъй като българският министър председател има други проекти за това естествено благосъстояние: той желае да трансформира националния парк в огромен ски курорт. През декември държавното управление на Борисов утвърди ремонти в проекта за ръководство на парк " Пирин ", които разрешават построяването на нови пътища и нов въжен превоз.

" Зелена джихадистка "

Природозащитници в България, подкрепяни от Зелените в Европарламента (ЕП), стачкуват. Зам.-председателката на фракцията на Зелените в Екологичен потенциал Ска Келер неотдавна посети България и се включи в митингите в отбрана на Националния парк " Пирин ". Българското държавно управление обаче се отнесе към нея по много чудноват метод. Вицепремиерът Валери Симеонов назова евродепутатката " зелена джихадистка " и поддържа декларация на своя " Национален фронт за избавление на България ", в която се настояваше за експулсирането на Келер от страната.

" Отдавна съм в политиката и в никакъв случай не съм чувала сходно искане ", написа евродепутатката във връзка настояването на " патриотите " да бъде експулсирана от България

Фотограф: Анелия Николова

" Отдавна съм в политиката и в никакъв случай не съм чувала сходно искане – както в Европейския съюз, по този начин и вън от него ", написа евродепутатката в своя позиция по случая и призна, че е шокирана.

Келер се оплака пред Европейската комисия, която се намеси. В последна сметка България сега ръководи Европейски Съюз и би трябвало да се чака, че държавното управление на Бойко Борисов ще се държи образцово. Вместо предстоящото опрощение обаче от българска страна се появи единствено една къса декларация, в която се споделяше, че възгледите на съдружния сътрудник от НФСБ не съвпадали с позициите на българското държавно управление. Самият Симеонов, който прочее е наказан поради тирада на омразата против роми, не излезе с позиция по скандалния случай.

Въпреки закрилата на Европейски Съюз?

Национален парк " Пирин " е освен под закрилата на ЮНЕСКО, той е и част от европейското естествено завещание. Досега обаче Брюксел не се е занимавал в детайли с проектите за промени на територията на парка. Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа (WWF) е безапелационна: " Плановете за строителство на нови уреди нарушават настоящото българско законодателство по доста пунктове. " Тя споделя още, че държавното управление на България пренебрегва и една европейска инструкция. Националният парк " Пирин " е част от европейската мрежа на предпазени територии Натура 2000. Поради това проектите за градеж би трябвало да бъдат подложени на процедура за екологична оценка и допустимост. " В съответния случай това просто не се случи ", споделя Раковска.

Защо обаче държавното управление в София желае да трансформира тъкмо този естествен парк в ски зона? От WWF са ревизирали проектите за градеж и са открили, че от тях в действителност не може да се чака някаква икономическа полза за страната. Планинските върхове в района не са подобаващи за всеобщ ски туризъм. " Решението на държавното управление е най-много от изгода за концесионера на ски зоната в Национален парк " Пирин ", споделя Катерина Раковска.

И точно тук историята става забавна: концесионерът на ски зоната в Банско е компания " Юлен ". Борислав Сандов от Партията на Зелените твърди, че държавното управление в София заблуждава българското общество по отношение на същинските аргументи за ставащото с " Пирин ". Сандов е открил, че зад " Юлен " в действителност стои компанията " DUC Nominees ", чийто притежател е кипърски жител. Ако човек продължи да дълбае по-надълбоко, стига до офшорно сдружение на Вирджинските острови. Борислав Сандов и неговите съпартийци допускат, че този холдинг е обвързван с проведената престъпност.

Представителката на WWF е по-предпазлива в изявлението на съмнение за корупция: " Може би тук става въпрос за огромен спор на ползи ", споделя Раковска.

Бъдещето на Пирин остава неразбираемо

Раковска се надява на повече поддръжка - най-много от страна на Европейски Съюз. " Надяваме се, че Европейска комисия ще упорства твърдо за спазването на контрактуваното от Натура 2000 ", споделя тя. На питане от " Дойче веле " обаче един от представителите на Европейска комисия отговори, че към този момент казусът е напълно в областта на националните пълномощия. Брюксел следи дали в планове, оказващи въздействие върху околната среда, се съблюдават нормите, заложени от Европейски Съюз. Към този миг обаче нямало " нарушаване на европейските правила за околната среда ", съобщи представителят.

Природозащитниците от Европейска комисия, Зелените в България и в Екологичен потенциал обаче подлагат на критика остро екологичния скандал. Евродепутатката Ска Келер написа на българския министър председател следното: " Новият проект за ръководство на " Пирин " разрешава посред впечатляващата природа да се разширят редица комерсиални действия до 48% - в това число построяването на ски-съоръжения и изсичането на гори. Това е прекомерно доста ". Данъчната промяна на Съединени американски щати работи, само че не както се надяваше Тръмп

Tекст на Улф Зомер в Ханделсблат

Доналд Тръмп извърши обещанието от предизборната си акция. Данъчната промяна, препоръчана от него и призната малко преди Коледа, оказва въздействието, което обещаваха поддръжниците й. Американските компании, които от години държаха милиарди долари в чужбина, с цел да избегнат облагането им с налози вкъщи, в този момент връщат парите в Съединени американски щати. Най-новият образец е компанията за мрежово съоръжение Cisco, която разгласи, че връща в Съединени американски щати 67 милиарда $.

Парите обаче не се употребяват за проучвателен планове, основаване на нови индустриални бази и работни места, както се надяваха Тръмп и републиканците. Точно това бе задачата на данъчната промяна, призната като част от огромния проект " Да създадем Америка още веднъж велика ". Идеята бе, че по-ниските налози за фирмите и потребителите ще подтикват потреблението и вложенията и по този метод още веднъж ще бъде подхранен икономическият напредък на най-голямата международна стопанска система.

Фотограф: Eric Thayer

Както наподобява обаче, печелившите са финансовите пазари, защото огромна част от средствата, спестени от налози, отиват към акционерите. Cisco да вземем за пример ще задели 25 милиарда $ за назад изкупуване на лични акции.

По-малко акции значат понижаване на предлагането и повдигане на котировките. Съответно, в бъдеще облагата на акция ще се усили, защото ще бъде разпределяна измежду по-малко дялове. Това пък ще направи салдото на компанията по-атрактивен. Дивидентите също ще се разпределят измежду по-малко акции, тъй че акционерите ще получават повече дивиденти за скъпите си бумаги.

При Cisco през миналото тримесечие американската данъчна промяна в началото докара до загуби. За облагата, получена от чужбина, концернът регистрира еднократен разход от 11,1 милиарда $. Така метод второто тримесечие на финансовата му година, завършило в края на януари, приключи със загуба от 8,8 милиарда $.

Досега фирмите плащаха налози върху задграничните си облаги, едвам когато ги трансферират в Съединени американски щати. Предвид досегашните високи данъчни ставки от 35 % доста компании се възползваха от опцията да оставят парите си в чужбина. След промяната върху запасите би трябвало да се заплати доста по-ниска ставка, стигаща до 15 %. По последни данни Cisco имаше парични запаси от 74 милиарда $, от които над 70 милиарда бяха отвън Съединени американски щати.

Кабелният оператор Comcast наскоро разгласи, че през 2018 година възнамерява да изкупи назад свои акции за минимум 5 милиарда $.

Най-големите парични запаси в международен мащаб са на Apple. Гигантът, производител на iPhone, желае да върне в Съединени американски щати огромна част от задграничните си парични ресурси от 250 милиарда $. Apple обаче също загатна, че обилно ще се отплати на акционерите, най-много под формата на назад изкупуване на акции. Шефът на концерна Тим Кук възнамерява да разгласи детайлностите след няколко седмици дружно с предварителните резултати за второто тримесечие.

Още доста други американски концерни през идните месеци ще засилят известността си измежду акционерите, уверени са специалистите.
Анализаторът на Deutsche Bank, Лойд Уолмзли, предлага да се купуват акции на онлайн търговеца Ebay, защото се чака през идните тримесечия противоположното изкупуване на скъпи бумаги да заема все по-важна част от капиталовата история. Благодарение на данъчната промяна може да стане наличен капитал от над 8 милиарда $, закотвен в чужбина.

Междувременно за наклонността могат да се намерят исторически паралели. Когато през 80-те години на ХХ век американският президент Роналд Рейгън прокарва през Конгреса най-голямата до оня миг данъчна промяна, това води до първия взрив в противоположното изкупуване на акции.

И тогава държавното управление предизвиква концерните да върнат вкъщи насъбраните в чужбина парични запаси посредством облагане с преференциални данъчни ставки. Последицата е, че доста концерни изкупуват назад личните си дялове, а вложителите дават отговор с пазаруване на акции. Борсовият взрив продължава с години, до момента в който през октомври 1987 година показателят Dow Jones единствено за един ден изгубва близо 25% от цената си - най-голямата дневна загуба в дългата история на американските тържища.

Новата данъчна отстъпка на стойност 1,5 трилиона $, предоставена от Тръмп на фирмите и потребителите, е най-голямата промяна от времето на Роналд Рейгън. Правителствената самодейност пристигна през интервал, когато тържищата след девет години още веднъж са във напредък. Бумът наподобява още веднъж се удължава, защото с помощта на данъчната промяна фирмите разгласяват огромни стратегии за назад изкупуване, ощастливявайки акционерите.

В момента американски компании са натрупали в чужбина рекордните над 1 трилион $. Cisco, Apple и компания подхранват спекулациите, че историята може да се повтори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР