В момента обсъждаме конкретен въпрос – как в криза да

...
В момента обсъждаме конкретен въпрос – как в криза да
Коментари Харесай

Нинова: Българската земя трябва да осигурява прехраната на българския народ

В момента обсъждаме съответен въпрос – по какъв начин в рецесия да помогнем на българските производители. Говорим конюнктурно, само че тематиката е доста сериозна и огромна. В резултат на неверни решения, положението на българското земеделие не е такова, каквото може да бъде. Българската земя би трябвало да обезпечава прехраната на българския народ. Днес ще решим съответния въпрос, само че дано да помислим върху това, че българската земеделска продукция е неконкурентоспособна, тъй като получава по-ниски дотации от тези на европейските аграрни производители. Предстои въпросът – по какъв начин този проблем ще бъде решаван в бъдеще.

Той е един от стратегическите въпроси за българското земеделие. В нашето земеделие има диспропорции в съотношението- зърнени култури, плодове, зеленчуци, месо. Нека тези проблеми да стоят на вниманието ни, макар че няма да успеем да ги решим през днешния ден. Кризата дава доста благоприятни условия – за преосмисляне на огромни тематики, които през годините обратно, поради политическо късогледство или партийни ползи, борби, българските партии не са съумели да решат Съжалявам обаче, че и през днешния ден ръководещите оферирате конюнктурно решение и на парче във връзка с отбрана на българското произвеждане в комерсиалните вериги.

Вчера Министерският съвет е решил в постановлението си да задължи комерсиалните вериги да показват щандове и площи за излагане на българска продукция. Тази мярка няма да даде упования резултат – да помогне интензивно на българските производители на селскостопанска продукция. Тя не им дава никакви облекчения и отстъпки. Вчера успяхме да беседваме с представители на Съюз „ Произведно в България “ и те показаха опасения, че доста от изискванията, които тежат върху тях и действително им пречат да продават в комерсиалните вериги, остават. Например една комерсиална верига е поискала от дребна компания да заплати 50 хиляди лв. за реклама, с цел да бъде позволена в комерсиалната верига. Би трябвало ръководещите да проявят повече темперамент в отбрана на българското и родното. В последна сметка това решение няма да бъде действителна помощ за дребните производители.

Обмислете още веднъж нашето предложение за избран % наложително излагане на български артикули в комерсиалните вериги. Бъдете подготвени за реакции – че това не е пазарно, че ще ни осъдят в Европейски Съюз, ще отхвърлят практиката на Румъния, която от дълго време мина през това. Веригите пазят своите ползи. Време е ние да защитим българския народен интерес с доста безапелационна поръчка, с доста съответни условия към веригата и със запис в закона. Предлагам още нещо. Министър-председателят оня ден изрече положително предложение – предлагаме то да стане закон. Той подреди на министъра на земеделието да изкупят непродадената продукция и да я раздадат на обществено слабите за празниците. Не виждам обаче това предложение в закона, по тази причина го върша: „ Народно събрание разпорежда на Министерски съвет да обезпечи изкупуване на неосъществена земеделска продукция на български аграрни производители, вследствие на рецесията с ковид, и да ги даде безплатно на обществено слаби.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР