В момента няма възможност възрастните, които сами по една или

...
В момента няма възможност възрастните, които сами по една или
Коментари Харесай

Хората, които сами желаят да се ваксинират срещу морбили, в момента няма как да го направят

В момента няма опция възрастните, които сами по една или друга причина желаят да си сложат васкина против морбили, да си я купят сами и да се имунизират. Това разяснява през днешния ден в отговор на въпрос на " Дневник " основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Кунчев заяви, че сега се водят договаряния с компанията - снабдител на тези ваксини за България, да внесе спомагателни 200-300 броя, които да са налични за жителите в аптечната мрежа. Кога ще приключат тези диалози и по кое време действително ще има такива ваксини в аптеките, той не можа да предвижда. Кунчев означи, че да вземем за пример предходната година, когато нямаше съвсем никакви случаи на морбили, компанията била внесла 200 спомагателни ваксини, които са били налични в аптеките, само че е нямало съвсем никакво търсене и те са били унищожени.

Сега се предвижда, че ще има по-засилена потребност, само че още не е ясно ще има ли налични ваксини и по кое време. По думите на Кунчев обаче това не би трябвало да е сериозен проблем, защото имало напълно минимална опция възрастен човек да се болести с морбили. А главните опасности и проблеми, в това число с ваксиналното покритие, са при децата.

По думите на основния здравен контрольор сега имунизациите, с които България разполага, са предопределени точно за имунизация на децата съгласно имунизационния календар - след 1 месеца и след 12 години. А също и при потребност за ваксиниране на здравни служащи.

Така хора, които да вземем за пример са си създали кръвен тест за антитела против морбили и са открили, че те са под долната граница или напълно малко над нея, които имат учредения да допускат, че нямат нужния имунитет и биха желали да се имунизират, сега не могат да го създадат.

Между 3 и 5 на 100 са хората, които не построяват имунитет даже и след реваксинация, сочет международни проучвания и данни от самите ваксини. В тези случаи обаче няма и гаранция, че при нова имунизация, това ще се случи. Здравните управляващи настояват също, че имунитетът на хората, построили го след две ваксини против морбили е пожизнен. Някои лекари обаче считат, базирайки се на кръвни проби на свои пациенти, че има и случаи на хора с построен имунитет, чевидно имунизирани, който обаче през годините е понижен.

Д-р Ангел Кунчев заяви още, че по национални данни за 2018 година 92.2 на 100 от децата над 13 месеца са били имунизирани против морбили, както изисква имунизационния календар, а при децата над 12 години, когато е реваксинацията, този % е 87.4. На въпрос на " Дневник " той отговори, че здравните управляващи имат подозрения, че тези данни не са действителните, защото са открили и случаи на декларирани и вписани имунизации, само че след инспекция за антитела е открито, че не е имало имунизация.

Първоначално този проблем се откроил много остро в Самоков, където се открило съществено отклоняване сред заявените и действителните ваксини. Здравните управляващи са упълномощили районните здравни инспекции да съберат по към 40 контролни серумни проби от всяка област, с цел да се напарви по-ясна и вярна картина на имунизационното покритие. Вече някои от тях са били тествани и за София да вземем за пример не е установено такова огромно разминаване. Д-р Кунчев изрази вяра по този начин в скоро време да има по-вярна и цялостна картина за това какъв % от хората действително са имунизирани и имат имунитет против морбили.

В момента са открити 497 случая на инфектирани с морбили, огнището в Благоевград, където се появиха първите случаи, към този момент затихва. Може да се предвижда разгръщане на болните в София, сподели доктор Кунчев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР