В момента няма разговор за увеличаване на местните данъци и

...
В момента няма разговор за увеличаване на местните данъци и
Коментари Харесай

41% спад в собствените приходи на общините

В момента няма диалог за увеличение на локалните налози и такси, сподели пред " Хоризонт " Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините (НСОРБ).
От една страна се реорганизират финансите вътре в общините, а от друга се търси поддръжката на страната. Това не е наклонност единствено в България, в доста страни държавните управления регистрират, че локалните управляващи би трябвало да бъдат подкрепени след обстановката с Covid-19, защото се чака спад в локалните доходи и през 2021, и 2022 година, тъй като стопанската система занапред навлиза в криза, изясни Георгиева.

Представително допитване за спада в общинските доходи и размера на изключителните разноски в спешната обстановка, извършено от 1 до 10 май, дава картина по какъв начин изключителното състояние се е отразило върху общинските бюджети. Данните са събрани от 217 общини или 82% от всички общини в страната. База за съпоставяне е интервалът 1 март – 30 април 2019 по отношение на същия през тази година.
" За този интервал, двумесечен, спадът на личните доходи на общините е 41%, което е забележителен размер и огромен спад за нас. Най-голям спад имаме от данъчните ни доходи – налозите върху недвижимите парцели, върху транспортните средства и налога за възмездно придобиване на имущество. “

Не е оценен спадът по категории данъкоплатци или кой е спрял да заплаща. Резкият спад на постъпленията в общинските хазни е следен още с началото на изключителното състояние от 13 март. Отложената във времето опция да се употребява 5% отстъпка от края на април – до края на юни, също е изиграла своята роля за намаляването на общинските доходи. Така действителната картина ще стане ясна при започване на юли, само че към този момент прогнозите не са оптимистични, акцентира Силвия Георгиева. „ Не може да чакаме, че приходите ни ще се възстановят на равнището от предходната година и към края на месец юни. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР