В момента няма опасност от разпространението на новия коронавирус в

...
В момента няма опасност от разпространението на новия коронавирус в
Коментари Харесай

Няма опасност от китайската зараза у нас. Какво знаем и какво не за вируса?

В момента няма заплаха от разпространяването на новия ковид в България. Категорични бяха четирима експерти, които дадоха брифинг за готовността на страната ни във връзка разпространяването на вируса: доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен инспектор; проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център по заразни и паразитни болести; проф. доктор. Татяна Червенякова, Инфекциозна болница София (СБАЛИПБ); доктор Данчо Пенчев, Столична районна здравна ревизия.
 

Засега няма данни за такива пациенти на територията на страната. В Инфекциозна болница сега има приети в болница единствено болни от грип, морбили и варицела. Заболеваемостта от грип е висока, само че няма тежки форми. Ако има съмнителни пациенти за ковид, могат да бъдат изолирани при нас в особено разкрити кабинети, сподели доктор Татяна Червенякова.
За момента, единствените, които са у нас и са имали някакъв допир със средата, в която се развива вируса са децата и ръководителите на танцовия състав " Пролет " от Петрич, които се прибраха в понеделник сутринта (27 януари) в България с полет от Истанбул. По думите на доктор Кунчев обаче
" Децата са били затворени 99% от случаите и шансът за болест при тях е невисок , само че ще ги следим. ", съобщи доктор Ангел Кунчев.
По думите на завърналата се група ситуацията в Пекин е спокойна и суматоха няма. Няма всеобщи прояви, забележителностите са затворени за посещаване. Децата на всички места се движели с маски, уредниците им давали дезинфектанти за ръце. Всички са минали през термоконтрол на летище София, нямат недоволства, само че въпреки всичко са предизвестени да наблюдават за кашлица и температура в околните дни.
Ако се появи подозрение за болест, в болничното заведение в Петрич ще бъде отделено място - особено поделение, където те да бъдат прегледани, отделени и приети в болница.
 

Според специалистите сме при започване на болестта, по тази причина има още доста незнайни.

" Започнахме да броим. Смъртните случаи станаха 80, само че да не забравяме, че има и 50 излекувани. За момента, въпреки и дребното болни, смъртността е 10%, което е малко като статистика. Въпреки че е рано за прогнози и разбори, тъй като сме при започване на болестта. Само да напомня, че SARS с ниската си заболеваемост взе 707 жертви в последна сметка. ", сподели Ангел Кунчев.
По думите му оценката на Европейския център по заболяванията е, че доста е евентуално вирусът да има бъдещо развиване, а опасността за Европа сега е на приблизително равнище. Мерките, които са взети досега са задоволителни.
Какво знаем за вируса?
Благодарение на ограниченията, подхванати в Китай, сега вирусът е стеснен . Няколко аеропорта са блокирани, общо 46 млн. души са под карантина. Не знам какъв брой ще могат да устоят, само че към този момент това лимитира болестта, безапелационен беше Кунчев.
Това е третият ковид , който излиза като заболяване в огромни и достигащи зараза размери заболяване. Защо и за какво от Китай? Заради високите температури. Заради потреблението на екзотични типове и меса. В композиция вирусът се предава от животните на хората, а към този момент знаем и че той може да се предава от човек на човек.
 

Първо, не знаем точния механизъм на действие. Това че може да се предава от човек на човек знаем, само че по какъв начин тъкмо, не знаем. Второ, не знаем основата – змии, прилепи – не е несъмнено по какъв начин тъкмо е тръгнало всичко, призна Кунчев .
Генетично. На всеки 10 години мутира ковид. Този сега е непосредствен до варианта на този от 2002г. и далечен от този през 2012г. Затова реагират по този начин заболелите. Затова и имаме по-ниска смъртност, само че добра опция за предаване на болестта. Още не знаем по какъв начин се предава тя сред хората - с телесни течности на болния или по въздуха. Това изясни проф. Кантърджиев.
" Рисковото е вирусът да не придобие качества на по-висока патогенност и предаването от човек на човек да се усили като интензитет. За момента то е мъчно осъществимо . Няма случай за пътешестване в аероплан или работа в офис и да се е популяризирала болестта. Има случаи на доста близки и всекидневен контакт при гледане на болен човек. Така имам инфектирани 16 души в Китай. Свижданията също са безвредни ", поддържа го Ангел Кунчев.
Засега противовирусно лекуване за кроонавируси няма. Те са може би най-честите вируси през зимния интервал. 1/3 от гърлобола и сухата кашлица е това. Затова има висока смъртност при хората, тъй като са добре приспособени към организма на животното. Сега в случай че има разпространяване, може би ще се усилва от опцията да се предава болестта от човек на човек , изясни Кантърджиев.
 

В момента това, което може да се направи е да се чака.
" Новият ковид 2019 може да се потвърди единствено в тежко болен човек с разгърната клинична картина. ", сподели проф. доктор Тодор Кантарджиев. Все още няма повсеместен тест, с който да се разбере дали сме заболели тъкмо от този вирус.
" Целият свят чака да се направи повсеместен тест. Докато стане ще чакаме и следим признаците. Ако нищо не излиза като изключим тези 16 разнообразни вируса, с които работи Центъра за заразни заболявания, значи е това ", изясни Кунчев.
Вирусът обаче е изолиран и до месец би трябвало да е подготвен и пробата, който ще бъде публикуван в целия свят. " В момента за този нов корона вирус още не са създадени ясни варианти и проби , с които да кажем дали е тъкмо това. До седмици ще имаме и такива. ", акцентира Кунчев.
В България такова проучване ще се прави в Националния център за заразни и паразитни заболявания , само че единствено след рекомендация на доктор. проф. доктор Тодор Кантарджиев. " Материали за това проучване ще бъдат изпращани единствено от лекуващи лекари в интензивното поделение, където има подозрение за такова заболяване. Днес имаме няколко десетки в София, които вървешком си по улиците на София, са решили да се изследват. Подчертавам, ще изследваме единствено материал, опакован, изписан и превозен с разписание на доктор. Може би ще въведем и условието, което имаше при ебола – да има разписание и от епидемиолог. ", изясни Кантърджиев.
 

Всички епидемиологични ограничения са същите като против грип: маски, хигиенични кърпички, алкохол – като дезинфектант. Най-добре кърпички с хлорхексидин, повтори рекомендациите си проф. Кантърджиев.
На уеб страницата на Националния център за заразни и паразитни заболявания има оповестени рекомендации.
Мерките, взети досега
Спешен център се образува, в който с изключение на здравните институции се включват и МвнР, Министерство на вътрешните работи, ДАНС. Основно ще се следи летище София и по-слабо Варна. Според специалистите, летищата в Пловдив и Бургас не са рискови.
На рисковите летища ще започне  скрининг на температурата по летищата. " Това не е най-важната и няма да спре разпространяването на вируса. Ще следим дестинациите, от които идват туристи от Китай – Москва, Истанбул, Лондон и Рим. ", изясни Кунчев.
При подозрение, ще бъдат взимани проби, ще се вършат проучвания.
На процедура заболелите могат да се лекуват във всички лечебни заведения в страната с построени инфекциозни отделения, тъй като те са пригодени за уединяване при нужда. В София това са ВМА, Болница Сухопътни войски. Анна и Инфекциозна болница, успокои доктор Ангел Кунчев.
" Основната мярка е да има система в страната, която да хване всеки случай, по този начин да работи, че да не изпуска случай. Ние подготвени ли сме? Кой може да се похвали, че е подготвен на 100%, само че нашата организация е на доста положително равнище, сподели Кунчев.
 
* Българските управляващи получават всеки ден настояща информация, посредством брифинги, срещи и съвещания от СЗО в Копенхаген, от Европейския център по болесттите в Стокхолм, от Комитета за здравна сигурност към Европейски Съюз в Люксембург и от Центъра за надзор на болесттите в Атланта Съединени американски щати.
Цялата конференция на специалистите можете да видите в идващото видео.
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР