В момента няма как да помогнем с оръжия на Украйна,

...
В момента няма как да помогнем с оръжия на Украйна,
Коментари Харесай

Военният министър: Ако изпратим оръжия на Украйна, нашата армия остава без нищо

В момента няма по какъв начин да помогнем с оръжия на Украйна, в случай че пратим в този момент, ще оголим нашата войска, а това не е отговорно. Така военният министър Драгомир Заков разяснява настояването на украинският дипломат Виталий Москаленко България да изпрати оръжия на Украйна преди Би Ти Ви.

В телевизионно изявление Москаленко в детайли цитира и наличното въоръжение в българската войска. " И мен ме учуди по какъв начин дипломат в друга страна борави с числа за наличия в българската войска, това е извънредно необичайно ", разяснява военният министър. Той сподели, че почита украинския дипломат, виждал се е с него неведнъж, само че не мисли, че може по този начин свободно да се борави с числа.

Наша работа е да боравим с тези числа, сподели Заков и добави, че не може да реши от кое място посланикът има тази информация. Той акцентира, че негова работа като министър, който дава отговор за отбранителната политика на България, е въпреки всичко да обезпечи избрани наличия в армията, които са нужни.

Ние също имаме планове какво е належащо за нашата войска, в една обстановка, в която не знаем какво би могло да се случи, уточни Заков. Той акцентира, че страната ни има нужда също от тези въоръжения и в случай че ние през днешния ден ги предоставим, какво ще остане за българската войска. Ако попитате, който и да е производител, ще ви каже, че сходни оръжия се създават в границите на две до три години. Как ще бъдат попълнени тези неналичия в нашата войска, попита министър Заков.

Нямаме информация каква е задачата на полета, води се следствие, само че най-вероятно се отнася до напълно банален случай, съобщи министърът на защитата Драгомир Заков за случая със самолета, нарушил въздушното пространство на няколко страни, в това число и България.

Министърът допусна, че самолетът е трябвало да бъде прекаран от Литва до България, откакто е бил закупен. И защото процедурите за регистрация в Литва лишават време, притежателят е решил да си го върне в България, сподели министърът. Той заяви, че не са открити взривоопасни субстанции, опиати или следи от тях. Хората са нарушили много правила и сега явно се укриват, сподели Заков.

Попитан за какво никоя страна не е направила опит да приземи самолета, министърът сподели, че няма такава процедура, тъй като това е граждански аероплан и не съставлява опасност. Самолетът се следи и в случай че се забележи държание, което съставлява заплаха, се ползват напълно други ограничения, добави Заков. Той изясни, че когато самолетът не е ориентиран към съответна инфраструктура, явно не е опасност. Ако обаче влезе в маршрут, който би могъл да съставлява опасност, се задействат напълно разнообразни процедури, уточни военният министър.

В отговор на въпрос Заков сподели, че с подобен аероплан мъчно би могъл да се реализира тест на системата за защита на НАТО Air policing, тъй като това се прави на по-голяма височина, а тук става въпрос за аероплан, който е летял е на доста дребна височина с доста ниска скорост. Това е по-скоро нечиста сделка, разяснява сходни изказвания министърът. Той бе безапелационен, че българските въоръжени сили са свършили своята работа. Пилотът на дежурния изтребител, който е оказал помощ в обстановката, е изхвърчал с риск за живота си при доста сложни метеорологични условия и си е приключил съвършено работата. Имало е риск водачът да не може да кацне на летище Граф Игнатиево в точния момент, преди бурята, осведоми министърът.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР