В момента Nvidia е абсолютен лидер в производството на хардуер

...
В момента Nvidia е абсолютен лидер в производството на хардуер
Коментари Харесай

ИТ гиганти се обединиха в съюз срещу Nvidia


В момента Nvidia е безспорен водач в производството на хардуер за AI решения
(снимка: Nvidia)

Най-големите ИТ компании в света се пробват да разклатят монопола на Nvidia в региона на изкуствения разсъдък. Водещи играчи от промишлеността сътвориха ​​ алианс за разработ ка н а хардуерни и софтуерни други възможности на продуктите на пазарния водач.

Редица от най-големите ИТ корпорации в света се пробват да оспорят софтуерния монопол на Nvidia в региона на изкуствения разсъдък. Intel, Гугъл, Arm, Qualcomm, Samsung и няколко други компании учредиха Unified Accelerator Fund (UXL), който ще приготви отворена софтуерна платформа – тя ще даде на разработчиците независимост на избор и опция да извършват своя код на всяка машина с всеки процесор.

„ Връзване ” към личната архитектура

В момента Nvidia е безспорен водач в производството на хардуерни технологии за AI решения. Компанията стана първият производител на процесори, който реализира пазарна капитализация от 2 трилиона $, точно тъй като насочи всичките си старания към производството на чипове за модели с изкуствен интелект.

Но графичният процесор Nvidia H100 (и идният процесор H200) употребяват извънредно личната архитектура CUDA на Nvidia и надлежно разработките са обвързани с нейните функционални характерности и условия. През 2023 година изпълнителният шеф на Nvidia Дженсен Хуанг разгласи, че повече от 4 милиона разработчици са употребявали CUDA.
още по темата
И макар че сега никой от съперниците не е съумял да предложи нещо по-добро от H100, избухливото повишаване на търсенето на тези процесори докара до техния недостиг. Междувременно съперниците оферират свои разработки, които при редица условия могат да съставляват опция на графичните процесори на Nvidia.

И тъкмо с цел да притегли разработчиците към тези процесори, UXL основава своя лична софтуерна рамка, която ще им разреши да пишат код за AI решения, който не е привързан с CUDA архитектурата – или която и да е друга.

В момента е известно, че планът поддържа отворения стандарт OneAPI, създаден от Intel. Той цели да отстрани ограничавания като нуждата да се употребяват единствено избрани езици за програмиране, кодови набори и други принадлежности, които могат да „ вържат ” разработчиците към характерни архитектури.

Обещаваща отворена самодейност

UXL договаря с разнообразни производители на чипове и облачни снабдители като Microsoft и Amazon, с цел да подсигурява, че платформата ще бъде съвместима с всеки хардуер. Microsoft, апропо, не е част от UXL; също така от предходната година се носят клюки, че компанията е сключила контракт с AMD, с цел да разклати монопола на Nvidia в региона на AI процесорите. Сегашното положение на този съюз е незнайно.

По един или различен метод UXL наподобява най-обещаващата самодейност, целяща да измести Nvidia от сегашната ѝ позиция. От друга страна, членовете на алианса незабавно обявиха, че в последна сметка UXL ще внедри поддръжка за всички технологии на Nvidia, просто тъй като е неефикасно да ги пренебрегва.

Nvidia реализира статуса си с помощта на компетентността на своите разработчици и частично заради обстоятелството, че е била на точното място в точното реме, само че компанията надали е в положение да задоволи изцяло международните потребности от AI-ориентирани GPU.

Пазарът се интересува от разширение на пространството за маневриране на разработчиците и опция за стартиране на AI приложения освен на процесори от една компания, даже да са най-хубавите в своя клас. Целта в последна сметка е да се образува функционална и саморегулираща се общественост, която следва разпоредбите на здравословната конкуренция.

Планът на UXL е платформата да стане зряла през втората половина на годината, само че към момента не е известно по кое време ще бъде оповестено окончателното издание.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР