В момента не се осъществяват никакви официални контакти между правителствата

...
В момента не се осъществяват никакви официални контакти между правителствата
Коментари Харесай

Барселона обяви, че "няма отношения" с Мадрид след ареста на каталунски активисти

В момента не се реализират никакви публични контакти сред държавните управления в Мадрид и Барселона с изключение на замяна на персонални известия на съветници. Това разгласи пред " Радио Каталуня " представителят на локалните управляващи в Барселона Жорди Турул, представен от в. " Вангуардия ".

Турул разяснява напрежението сред политиците в двата града часове откакто испанската полиция арестува двама деятели, подкрепящи независимостта.

Жорди Санчес и Жорди Кишар ще останат в пандиза до началото на развой по обвинявания в подбуждане към протест според настояването на съда. Според магистратите те са работили в границите на " проведена група... за реализиране на независимостта на Каталуня оттатък правните пътища и в прорез с останалата част от Испания в границите на развой, който към момента продължава ".

Арестът е нужен поради риска да избягат от страната, споделиха съдиите. Двамата оглавяват надлежно Каталунската национална асамблея и " Омниум " - две неправителствени организации, чиято идея е независимостта на Каталуня.

Задържането им отприщи политическа стихия в Барселона. Испанският министър на правораздаването Рафаел Катала обаче заяви, че карцерът им е " правосъден, а не политически " въпрос. " Те не са политически пандизчии, тъй като вчерашното присъждане беше поради осъществено престъплние ", сподели той пред кореспонденти в Мадрид.

 Жорди Кишарт (вляво) и Жорди Санчес.
© Javier Barbancho, Reuters

Жорди Кишарт (вляво) и Жорди Санчес.

Според Турул с решението за задържането " взривило с динамит " опитите за разговор сред Мадрид и Барселона. Говорителят имаше поради писмото, изпратено от каталунския водач Карлес Пучдемон до испанския министър председател Мариано Рахой, в което той приканва за разговор за самостоятелност " сред равни " и дава период от два месеца. Писмото трябваше да съдържа отговор на въпроса дали Каталуня е оповестила самостоятелност с декларация, подписана от локалните управляващи след референдума на 1 октомври. Пучдемон обаче не обясни обстановката с еднопосочно " да " или " не " и Мадрид разгласи отговора му за недействителен.

Някои представители на каталунските управляващи, представени от испанския ежедневник " А Бе Се ", споделиха, че случилото се не трябва да отхвърля Каталуня от опити за разговор с Мадрид и че още не е късно за спокойно споразумяване на въпросите.

Ден по-рано съд в Мадрид отхвърли задържането на шефа на каталунската полиция " Мосос " Жозеп Луис Траперо.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (67)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР