В момента най-добрият начин за търсене на извънземен живот в

...
В момента най-добрият начин за търсене на извънземен живот в
Коментари Харесай

Дишат ли извънземните райски газ

В момента най-хубавият метод за търсене на извънземен живот в други звездни системи е посредством търсене на подобаващи биосигнатури: наличието на избрани молекули в атмосферата на далечни светове. 

Много субстанции се преглеждат за такава роля — кислородът е главен претендент (както на нашата планета), а също и метанът. Работата върху фосфина като допустима биосигнатура обаче докара до цялостен неуспех към Венера и живота в нейните облаци. 

Сега откриватели от Калифорнийския университет в Ривърсайд показаха мотив за различен тип газ: азотен оксид (N2O), прочут като божествен или веселящ газ. Има няколко биологични процеса, които създават това вещество и

моделите, препоръчани от екипа, допускат, че може да е допустимо да се открие в атмосферата на околните екзопланети.

„ В звездна система като TRAPPIST-1, най-близката и най-хубавата система за наблюдаване на атмосферите на скалисти планети, би могло евентуално да се открие азотен оксид на равнища, сравними с въглеродния диоксид или метан “, споделя в изказване водещият създател Еди Швитерман, астробиолог в отдела за Земята и планетарни науки на Калифорнийския университет.

Производството на азотен оксид се дължи най-много на микроорганизми – някои дребни същества могат да употребяват нитрати, с цел да задвижат клетъчния си метаболизъм, отделяйки божествен газ в процеса.

„ Животът генерира азотни отпадъчни артикули, които се трансформират от някои микроорганизми в нитрати. В аквариумите тези нитрати се натрупват, заради което би трябвало да промените водата “, добави Швитерман.

„ Въпреки това, при подходящи условия в океана, някои бактерии могат да трансфорат тези нитрати в азотен оксид. След това газът се озовава в атмосферата. “

Предишни изследвания отхвърлиха опцията да се види азотен оксид, защото на актуалната Земя той не е доста несметен. Екипът обаче споделя, че това умозаключение не регистрира по какъв начин екзопланетите могат да имат условия, по-подходящи за основаването на този газ. Звезди, по-тъмни от Слънцето, е по-малко евентуално да разрушат този газ.

Екипът е уверен, че азотният оксид е сериозен кандидат за биосигнатура, която да бъде изследвана другаде в галактиката.

„ Малко откриватели са обмисляли съществено азотния оксид като биосигнатура, само че считаме, че това може да е неточност “, заключи Швитерман.

Не всички обаче одобряват другояче научната обява на съществено. Зевзеци питат дали всички деца, които вдишват божествен газ от балони в нощните заведения, са извънземни. Но това е друга история…
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР