В момента НАТО няма да приеме нови страни от Източна

...
В момента НАТО няма да приеме нови страни от Източна
Коментари Харесай

Външният министър на Германия каза, че няма планове за разширяване на НАТО на Изток

В момента НАТО няма да одобри нови страни от Източна Европа в редиците си, сподели немският външен министър Аналена Бербок в изявление за Funke Mediengruppe.

„ В момента въобще не се планува разширение на НАТО на изток. Затова в Москва имах дълъг диалог с съветския външен министър [Сергей Лавров] за това, за което спорим “, сподели Бърбок, представена от ТАСС.

Отговаряйки на въпрос по какъв начин да се оправим с желанието на Украйна да стане член на НАТО, немският външен министър сподели: „ Всички, в това число Русия, знаят, че това сега не е на дневен ред “. В същото време тя повтори предходната си концепция, че всяка страна може сама да избира към кои съюзи да се причисли.

Тя напомни също, че жителите на Донбас страдат от войната отдавна. „ Говорим за това, а не за непосредствено влизане в НАТО “, счита немският външен министър. Бербок означи, че " най-важната задача " е да се реализира осъществяването на споразуменията от Минск, с цел да се усъвършенства филантропичната обстановка в района.

По-рано Кремъл прикани да изчака реакцията на съветския президент Владимир Путин на отговора на Съединени американски щати на предложенията на Москва за гаранциите за сигурност. В същото време Кремъл съобщи, че отговорите на Вашингтон не дават доста мотив за оптимизъм. На собствен ред съветският външен министър Сергей Лавров уточни, че Съединени американски щати не са дали отговор на най-важния въпрос за гаранциите за сигурност - за неразширяването на НАТО на изток. Вместо това Съединени американски щати, в отговор на Москва, упрекнаха Русия в нарушение на суверенитета на своите съседи.

Ден преди този момент държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Съединени американски щати са дали на Русия писмен отговор на предложенията на Москва за гаранции за сигурност. В същия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че Северноатлантическият алианс е дал на Москва писмен отговор на предложенията за сигурност. В същото време той акцентира, че НАТО няма да прави компромис с Русия по отношение на правото на нито една страна, в това число Украйна, да се причисли към алианса. Той също по този начин прикани Русия да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова.

Държавната дума назова отговора на Запада на предложенията на Москва за гаранции за сигурност " недвусмислено негативен ". В Съвета на федерацията отговорът на Вашингтон на предложенията за сигурност на Москва се преглежда като подготвеност на Съединени американски щати за световна борба и директна борба с Русия. Руският външен министър Сергей Лавров предизвести, че в случай че предложенията на Москва за гаранции за сигурност бъдат отхвърлени, тогава, както сподели президентът Владимир Путин, Русия „ ще вземе решение, като вземе поради всички фактори, на първо място в полза на надеждната сигурност “. Той също по този начин акцентира, че управлението на Русия е в положение надеждно да подсигурява ползите на сигурността на страната и правата на жителите.

През декември 2021 година президентът Путин предложи да стартират договаряния за даване на Москва на надеждни и дълготрайни гаранции за сигурност, за създаване на съответни съглашения, изключващи по-нататъшно придвижване на НАТО на изток и разполагане на оръжейни системи, които заплашват Русия в непосредствена непосредственост до границите на Руската федерация.

През декември 2021 година съветското външно министерство популяризира два съветски проектодокумента за обезпечаване на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и страните-членки на НАТО. Проектът за контракт със Съединени американски щати и съглашението с алианса бяха предадени на американската страна на 15 декември на среща в съветското външно министерство.

В проектоспоразумението с НАТО Русия предложи на алианса да се ангажира с по-нататъшно неразширяване, изключвайки, наред с други неща, присъединението на Украйна. Москва прикани алианса да се откаже от всякаква военна активност отвън своите граници - в Украйна и други територии на Източна Европа, Задкавказието и Централна Азия. Алиансът беше помолен да не разполага с спомагателни оръжия и нови военни контингенти отвън страните, в които са били ситуирани от май 1997 година (преди включването на страните от Източна Европа в НАТО).

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР