В момента Министерство на труда и социалната политика провежда информационни

...
В момента Министерство на труда и социалната политика провежда информационни
Коментари Харесай

Проект Умения дава глътка въздух и на малките предприятия

В момента Министерство на труда и обществената политика организира осведомителни дни за показване на процедурата " Умения " по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020. За програмата и опциите за бизнеса със заместник-министър Зорница Русинова беседва репортера на news.bg Надежда Динева.

Предвиденият бюджет по план " Умения " е 30 млн. лв.. Колко души ще могат да се включат в плана?
Програмата е ориентирана към всички български работодатели, като задачата ни е да подпомогнем българския бизнес при едно от най-големите провокации на пазара на труда. Това са неналичието на хора, недостатъчнияj брой готови хора да заемат работните места, които се разкриват вследствие икономическия напредък на страната. В България от дълго време към този момент не приказваме за безработица, приказваме в действителност за липса на задоволителен брой хора и липса на добре готови хора. Голямото предизвикателство е, че доста постоянно хората, които приключват приблизително или висше обучение не са задоволително готови, както и с разширението на производства и напредването на новите технологии е належащо и личният състав в предприятията и компаниите непрестанно да се образова. Идеята ни е с тези 30 милиона да обхванем най-малко 5000 индивида, като насочеността ни е да обхванем и дребни, и огромни, и междинни предприятия.

За първи път даваме опция с доста невисок предел на финансиране от 15 000 лева да се разработят планове, като по този метод ще подтикваме даже микро предприятията от 10 души, с цел да обучат своя личен състав. При огромните предприятия бюджетът може да стигне до 4 млн. лв. според от броя хора, които ще обучат и с по-голям % съфинансиране.

В кои професионални посоки се чакат претенденти? Съществуват ли ограничавания?
Няма ограничаване от позиция на секторите в бизнеса, единственото ограничаване е обвързвано с разграничаването сред обособените принадлежности, които поддържат бизнеса в селското стопанство като първична преправка на зеленчуци.

Другата значима оригиналност на тази стратегия е, че за пръв път ще дадем опция на бизнеса да съчетава няколко вида образование. Част от специалностите допускат надграждащо образование, с цел да се реализира друга степен на специалността, или избран вид умения, главно езикови или ИТ умения - това, което сме финансирали обичайно до този миг. Това, което виждаме през годините за бизнеса е, че с напредването на новите технологии някои от високотехнологичните предприятия имат потребност да приготвят личния състав си или нов личен състав, който влиза в тези компании, по стратегии, които са характерни за даден бранш или за обещано дружество в резултат на самата активност на компанията. Затова сме дали опция за характерните образования, като да вземем за пример в софтуерни компании, във фармация или софтуерни производства. Вярвам, че по този метод българският бизнес ще усети облекчение от позиция на вложенията, които би трябвало да отдели другояче, с цел да приготвя личен състав.

За пръв път разрешаваме с изключение на личния състав на компанията да се образоват и хора, регистрирани в бюрото по труда, т.е. безработни или неактивни хора. По този метод мислим, че ще можем да задоволим и другата нужда на компаниите от запълване на работни места - да обучат хора, които след това ще стартират работа. Тук сме сложили условието най-малко 50% от хората, подготвени през стратегиите на предприятието, най-малко три месеца след привършване на плана да останат на работа.

При обезпечаване на гъвкаво работно време и ротация на работното място са благоприятни условия една компания по-добре да провежда работата си, както и да даде опция на самите служащи по-добре да съвместяват персоналния и фамилния живот. Тогава даваме като спомагателен бонус 100 лв. за индивида,ако има ротация на работното място, както и поемаме осигуровките от позиция на работодателя.

Крайният период за подаване на документите е 3 май и се надяваме в действителност да има дейни компании, които да подават своите планове.

Правим разяснителни акции, могат да се задават пояснителни въпроси още веднъж до 3 май. След крайния период в границите на два месеца ще оценим тези планове, ще се пристъпи към подписване на контракти и през есента се надяваме да стартираме действително осъществяването на дейностите.

Наетите хора ще получават ли заплащане?
Не. Това са хора, които работят във компаниите. За нас е значимо да подкрепим работодателите с в допълнение финансиране да обичат личния състав си. Това изключително за по-малките компании съставлява глътка въздух, тъй като ги освобождава от оперативни разноски и могат да се покачат възнагражденията. Това е тласък и за хората, тъй като колкото по-квалифициран е един човек, добавената стойност от неговата продуктивност е доста по-висока и надлежно, се чака,че по този метод той ще получи по-висока заплата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР