В момента минават няколко вълни на респираторни инфекции в България.

...
В момента минават няколко вълни на респираторни инфекции в България.
Коментари Харесай

Есенните вируси започват с хрема, кашлица и отпадналост

В момента минават няколко талази на респираторни инфекции в България. Обикновено вирусите засягат горните дихателни пътища - хрема, кашлица, изнемощялост и от време на време има леко повишаване на температурата. Това изясни в предаването „ Важното, казано на глас “ по bTV Радио основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

По думите му огромните температурни амплитуди са причина за разпространяването на вируси.

„ Броят и типът им е доста огромен, само че имат еднообразно протичане. Вирусите, които сега върлуват протичат по-леко и рядко дават затруднения. В множеството случаи в границите на седмица признаците отминават, само че би трябвало да се знае, че са мощно заразни. Средно 45-50 души на 10 000 боледуват сега в страната ни, което е надалеч под епидемиологичните стойности “, изясни още доктор Кунчев.

Епидемиолозите предвиждат, че действителната грипна зараза тази година ще пристигна през месеците януари и февруари. Главният държавен здравен контрольор напомни, че е целесъобразно за хората с хронични болести да си слагат противогрипна ваксина. Той посочи, че безплатните близо 130 000 дози за пенсионерите се чака да дойдат в последната седмица на месец октомври.

„ Ако има огромен интерес към тях, е допустимо да не се удовлетворят всички искащи. Но пък това ще ни даде опция идната година да осигурим за всеки един пенсионер над 65-годишна възраст “.

Д-р Кунчев добави още, че на следващия ден ще бъде изпратено писмо посредством районните здравни инспекции до общопрактикуващите лекари, с цел да знаят по какъв начин да създадат поръчка за имунизациите и да се отчетат по-късно към НЗОК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР