Рядко видео от нулата на 11 септември

...
В момента Марк ЛаГанга не знаеше. Докато фоторепортерът на CBS
Коментари Харесай

В момента Марк ЛаГанга не знаеше.

Докато фоторепортерът на CBS News шофира по магистралата West Side на Манхатън на 11 септември 2001 г., той не знае, че се е насочил към най-смъртоносната терористична атака на американска земя. Той не знаеше, че южната кула вече се беше срутила сама по себе си и не можеше да си представи, че северната кула ще падне малко след това, поглъщайки него и всички около него в гъст облак от пепеляви отломки.

Всичко, което знаеше, беше, че трябва да остане и да го снима.

Двадесет и две години след терористичната атака на 11 септември, кадрите, заснети от LaGanga тази сутрин, предоставят уникален разказ от първа ръка за спасителите на кота нула моменти след удара на двата самолета. Кадрите на LaGanga дават на зрителите рядък поглед отблизо на 29-те минути прах, объркване и тишина между времето, когато двете кули на Световния търговски център се срутиха.

„Видях как кулите близнаци падат“< /h2>

По-рано същата сутрин мобилният и стационарният телефон на LaGanga иззвъняха едновременно. Редактор от националното бюро на CBS News се обади и го насочи да отиде до центъра на Манхатън, за да заснеме нещо, което по това време се смяташе за самолетна катастрофа в сграда в долен Манхатън.

Но колкото по-далече центъра на града, който получи, ЛаГанга, сега оператор на 60 минути, се опита да разбере кошмара, който се разгръщаше пред него.

Когато не можеше да кара камиона си с новини по-нататък, когато улицата пред него беше блокиран от спрели коли и контусени хора, бягащи на север, той паркира и застана на покрива на камиона си, за да види по-добър ъгъл на дима, излизащ от северната кула. Той включи камерата си няколко минути след 10 сутринта.

Южната кула се срути в 9:59 сутринта, но ЛаГанга все още не разбра.

„Имаше толкова много прах и уличните знаци бяха трудни за виждане, че изобщо не ми хрумна, че една кула вече е съборена“, каза ЛаГанга в интервю от 2018 г.

Докато вървеше от магистралата към основата на северната кула, той интервюираше минувачите, задавайки въпроса, който вълнува всички: „Какво се случи?“ Полицейски служител помислил, че покривът се е срутил; пожарникар смята, че част от сградата се е срутила. Дори тези, които го наблюдаваха отблизо, не можаха да разберат, че цялата южна кула, огромен небостъргач от 110 етажа, внезапно е изчезнала.

Докато ЛаГанга вървеше към северната кула, дим и прах започнаха да изпълват лазурното небе. В крайна сметка то заличи слънцето. На улицата близо до останалата кула Ню Йорк изглеждаше неузнаваем, целият мъглив и монохромен. Дебел слой прах и сажди покри всяка повърхност и заглуши звука на алармите на сградата.

ЛаГанга обърна камерата си нагоре, за да заснеме северната кула, тлееща и ярка на фона на ярко синьото небе.

Минути по-късно тя също щеше да се срути. Камерата на ЛаГанга продължаваше да се върти.

„Звучеше като прелитащ самолет“, каза той през 2018 г. „Ето защо се обърнах нагоре.“

Когато сградата се срутваше сама, хората тичаха по улицата, паникьосани. Последвалата вълна от дим и прах погълна обектива на ЛаГанга и екранът стана черен. Изминаха няколко минути. Накрая той се изкашля.

„Момче, това беше близо“, каза глас в тъмното.

LaGanga се завърна, за да заснеме спасяването и възстановяването на кота нула за една седмица след атаката. Забележително е, че той казва, че не е имал неблагоприятни последици за здравето в резултат на времето, прекарано в сайта.

Оттогава LaGanga продължава да работи като фотожурналист, последно за 60 минути.

„В крайна сметка това, което се опитваме да направим, е да уловим реални моменти“, каза той през 2018 г. „Така че просто следите и се опитвайте да не пречите на никого. Но документирайте реални моменти от това, което се случва на."

Видеоклипът по-горе първоначално е публикуван на 11 септември 2018 г. и е редактиран от Уил Крокстън.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР