В момента максималният осигурителен доход е 3400 лв., а ИТ

...
В момента максималният осигурителен доход е 3400 лв., а ИТ
Коментари Харесай

Идеята за формула и за осигурителния таван възмути ИТ сектора

В момента оптималният застрахователен приход е 3400 лева, а ИТ секторът е един от най-засегнатите от нарастването му, тъй като там междинните хонорари надвишават тази сума.

Новата концепция всяка година по формула, а не административно със Закона за бюджета, да се дефинира оптималният застрахователен приход, предстоящо срещна отпор от ИТ-сектора и високотехнологичния бизнес у нас. Те са обезпокоени, че за поредна година се повдига тематиката за увеличение на тавана, върху който се начисляват осигуровките, без да се проучва цялостният резултат върху българската стопанска система.

Тези дни от Министерски съвет оповестиха, че е извършена неофициална полемика сред работодателските органзации, синдикатите, сдружения от ИТ бранша с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев, за въвеждане на формула за установяване на оптималния застрахователен приход всяка година, по този начин както към този момент бе въведена формула за минималната работна заплата. Миналата година Народното събрание гласоподава най-ниското месечно заплащане да е 1/2 от междинната работна заплата в страната, а в сряда кабинетът утвърди решение за следващата година 2024 година минималната работна заплата да е 933 лева.

Финансовият министър не е показал свое виждане по какъв начин да наподобява формулата за установяване на осигурителния таван, нито имал желание да я ползва в бюджета за 2024 година, просто е желал да събере отзиви по въпроса, споделиха участници в диалога.

През лятото при приемането на Бюджет 2023 депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев разгласи, че от 2024 година оптималният застрахователен приход ще се дефинира с формула, която ще зависи от размера на междинната заплата и по този начин да нараства годишно.

Днес седем организации, представляващи високотехнологичния бизнес, се оповестиха изрично против въвеждането на автоматизирана формула за годишно нарастване на оптималния застрахователен предел. Те приканват държавното управление да се откаже от тази концепция, тъй като в случай че по сходство на формулата за минималната работна заплата се вкара автоматизирано установяване всяка година и на тавана за обезпечаване, това ще сложи под риск освен българския високотехнологичен бранш, а и други браншове, които са на ярко и си заплащат налозите и осигуровките.

За тази година оптималният застрахователен приход е 3400 лева ИТ секторът е един от най-засегнатите, тъй като там междинните хонорари надвишават тази сума.

Според фирмите обвързването с автоматизирана формула ще отнеме опциите за гъвкава политика при тези динамично изменящи се условия, на които сме подложени. Не е изключено и да намалее броят на новоразкрити работни места, тъй като обособени високотехнологични компании може да се насочат към други страна в търсене на по-привлекателна и най-много уредена бизнес среда, предизвестяват от бранша.

Високотехнологичните промишлености, които образуват повече от 20% от Брутният вътрешен продукт на страната, означават съществено нарастване на разноските си през последните две години - с над 30% годишно. В същото време акцентират, че всеки ангажиран в този бранш внася налози и осигуровки два пъти повече от междинното за страната.

В своята позиция ИТ секторът молят преди да се разисква каквото и да е нарастване на осигурителния таван, да бъдат препоръчани редица по-ефективни съответни ограничения за попълване на хазната и възстановяване благосъстоянието на българските жители като да вземем за пример:

Изсветляване на цели браншове от българската икономика;

Запазване на гениите в страната;

Изграждане и промотиране на бранд " България " в чужбина за привличане на инвестиции;

Популяризирането ни като страна на развиването на Изкуствен разсъдък и фокус върху предотвратяването на вероятните отрицателни последици върху пазара на труда;

Осигуряване на съответно на потребностите на бизнеса образование;

Създаване на съответни условия и целенасочена политика в региона на опазването на здравето и обществените услуги, повишаващи качеството на живот на всички българи;

Предотвратяване на демографската злополука посредством поредни и целенасочени ограничения и политики;

Възстановяване на господство на закона;

Разработване на секторни политики - изключително такива, ориентирани към секторите, които работят за експорт, защото те са източник на непрекъснат транспарантен доход в стопанската система на страната.

Позицията е подписана от Асоциация за нововъведения, бизнес услуги и технологии - AIBEST, Алианс на софтуерната промишленост - АТИ; Българска асоциация по осведомителни технологии - БАИТ; Българска асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ; Българска предприемаческа асоциация - BESCO; Българска работодателска асоциация новаторски технологии - БРАИТ; и ИКТ Клъстер.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР