В момента липсват 4 вида инсулин, липсват и перорални антидиабетни

...
В момента липсват 4 вида инсулин, липсват и перорални антидиабетни
Коментари Харесай

Николай Костов: Четири вида инсулин липсват у нас

В момента липсват 4 типа инсулин, липсват и перорални антидиабетни медикаменти, както и Ozempic. Това заяви ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов пред Bulgaria ON AIR.

„ Диабетиците имат огромни проблеми от много време насам. Министерството също регистрира тези проблеми, беше основан и експертен съвет, който да преглежда проблемите с тези дефицити. Доколкото разбирам, се потегля към смяна на СЕСПА, на системата, която управлява наличностите в България и да се издават забранителни описи за експорт, когато медикаментите са недостиг “, сподели той.

„ Без инсулин няма живот. Недопустимо е 100 години след откриването на инсулина в България да има недостиг на инсулин и отивайки в аптеката, пациентът да получи отговор, че се чака доставка “, добави ръководителят на Българската асоциация „ Диабет “ Мая Викторова.

По думите й заместването с различен вид инсулин става след консултация с доктор, следва легализация на протокол и до започването на лекуването се лишава време. „ Трябва да се следи по какъв начин новият инсулин въздейства върху пациента, като не е несъмнено, че едно към едно ще се получи същият резултат “, сподели тя.

„ Инсулинът се изписва с протоколи и е невероятно да има презапасяване. В обществените мрежи има хора, които даже дават инсулин назаем и когато индивидът, който го е получил, вземе изписаната му доза, го връща. Тази процедура колкото е потребна, толкоз е рискова, тъй като инсулинът би трябвало да се съхранява при избрани условия. Това преместване с куриери или по различен метод не е най-хубавото нещо “, безапелационна беше Мая Викторова.

„ За страдание, няма доставки на инсулин. Инсулинът и някои от пероралните антидиабетни лекарства попадат в листата с изнесените медикаменти. Той е публично оповестен преди 2 месеца, източникът е Изпълнителната организация по медикаментите “, разясни Костов.

Той добави, че не всички инсулини са взаимнозаменяеми, даже на пръв взор да наподобяват със сходно деяние, защото имат друго деяние при другите хора.

По отношение на изчезналия Ozempic Костов акцентира, че казусът не е в отслабването с него, а в това, че той също се изнася. „ Ние получаваме по 1-2 опаковки на 10 дни, което е извънредно незадоволително. Но това не е инсулин “, сподели той.

Мая Викторова прикани да се вземат всички ограничения, с цел да има задоволителни количества инсулин за пациентите в България. „ За страдание, диабетът върви с други съпътстващи болести. В годините развива спомагателни затруднения, в случай че няма добър надзор “, сподели тя.

По думите на Костов сега у нас липсват близо 300 медикаменти във всевъзможни лечебни групи. „ Отново липсват Вентолин и Пулмикорт. Най-често става дума за скъпоструващи истински медикаменти, които се изнасят, и по-рядко за генерични “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР