В момента котировките на втечнения природен газ в Азия са

...
В момента котировките на втечнения природен газ в Азия са
Коментари Харесай

Турската Botas ще купи 30 танкера с втечнен газ през зимата

В момента котировките на втечнения природен газ в Азия са рекордно ниски за това време на годината.

Турската държавна енергийна компания Botas възнамерява да купи 30 танкера полутечен природен газ (LNG) в интервала от декември до март следващата година. Това оповестяват за Reuters три самостоятелни източника. Компанията е оповестила търг за три доставки през декември, 12 през януари и февруари и четири през март, твърди един от източниците. Срокът за подаване на предложения за този месец е изминал във вторник, а в през днешния ден изтича този за останалите три месеца, добавя източникът.

Рекордно ниски цени на LNG

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Турската газова компания стимулира провеждането на толкоз огромен търг поради ниските цени - през последните месеци втечненият природен газ е доста по-евтин от този, който се доставя по интернационалните тръбопроводи в страната. В момента котировките на LNG в Азия са рекордно ниски за това време на годината - към 5.50 $ на милион английски термични единици (mmBtu). Холандският газ с доставка през януари, който се смята за европейски бенчмарк, е с още по-ника цена - към 4.70 долара/mmBtu.

В същото време цената на съветския газ по " Турски поток " е на равнища от 8.50 до 8.70 долара/ммBtu.
Това значи, че Botas ще обезпечи част от нужните количества за вътрешния пазар на доста по-изгодни цени от тези по съветския газопровод, чиято втора тръба се планува да минава през България.

През предходната седмица съветският президент Владим Путин упрекна България, че съзнателно бави построяването на газопровода " Турски поток " на своя територия. Според него Русия може да откри способи да заобиколи България " през Южна Европа ". България избра саудитската компания Arkad да построи трасето на тръбопровода от сръбската граница до Полски Сеновац – то е дълго 308 км и би трябвало да бъде приключено за 250 дни, което е съвсем невероятно да стане. Въпреки това министър председателят Борисов отговори, че закъснение няма, а всеки ден се изграждали по 5 км от трасето. Според екеспрти оптималния потенциал, даже при денонощна работа, не може да надвиши 3 км за 24 часа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР