В момента излизаме от Ледниковата епоха. Това излизане е започнало

В момента излизаме от Ледниковата епоха. Това излизане е започнало ...

Климатолог: Не трябва да се притесняваме от затоплянето.


В момента излизаме от Ледниковата епоха. Това излизане е започнало преди около 15 хиляди години, когато по-голямата част от Северна Америка е била заета от ледници. Продължаващото изчезване на шапката на Северния ледовит океан е доказателство за това. Това обясни в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria климатологът Христо Попов.Още по тематаПрогноза: По-високата цена на хляба е знак за промените в климатаКлиматолог: Не са достатъчни инвестициите от бизнеса в очистване на производството Човечеството може да се приспособи към повишените морски нива

"В геоложки план се вижда, че Земята е имала периоди на затопляне, последвани от много рязко захлаждане. Може би не трябва да се притесняваме само от затоплянето, защото то е по-добрата страна. Много региони биха могли да се възползват и да се развива земеделие в тях", коментира той.

Попов посочи какво е влиянието на човешката дейност върху климатичните промени.

"Въглеродът, който се утаява в продължение на милиони години, се изкопава и се изстрелва в атмосферата за 200 години. Няма начин това да не окаже влияние върху климата", прогнозира климатологът.

Според него в големите цикли има и няколко по-малки цикъла. "Такъв период е захлаждането между 1961 г. и 1990 г. Тогава сме живеели в по-студен период", заяви Попов.

По думите му въздействието на въглеродния диоксид има две страни.

"Натрупването му има парников ефект върху Земята, но от друга страна има отразяваща роля за слънчевите лъчи. Част от количествата въглерод, които се изхвърлят в атмосферата, се усвояват от световния океан. Това забавя затоплянето", разкри ученият.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria. 

Източник: investor.bg