В момента има тотална намеса в оперативното управление на Националната

...
В момента има тотална намеса в оперативното управление на Националната
Коментари Харесай

Бивш подуправител разкри сив кардинал начело на Здравната каса, шефът Камен Плочев не ставал за поста

В момента има тотална интервенция в оперативното ръководство на Националната здравноосигурителна каса в лицето на зам.-министъра на опазването на здравето и ръководител на надзорния съвет на касата Жени Начева. Това разгласи в предаването „ Тази неделя " по bTV някогашният подуправител на НЗОК доктор Димитър Петров, който беше освободен в края на предходната година.

По думите му тя кадрува в Касата, разпорежда се непосредствено на административния личен състав, трансформира бюджети на лечебни заведения. Според него, тя трансферира пари от едно място на друго, като евентуално били осъществени и престъпления.

„ Това освен че не е редно, само че съгласно мен тя прави серия от престъпления ", акцентира той.
Поводът за диалога с него беше поисканата от здравния министър оставка на шефа на Касата доктор Камен Плочев. Както самичък призна, министър Кирил Ананиев изпаднал в „ смут ", откакто схванал, че Камен Плочев желае актуализация на бюджета на Касата зад тила на държавното управление. В писмо до ръководителя на Народното събрание и парламентарните групи Плочев показва, че отговорностите на българската към непознати здравни каси нарастват.

Според освободения през декември подуправител на НЗОК проф. Плочев изрично не е за поста шеф на Касата, защото в никакъв случай не се е занимавал със здравно обезпечаване.

„ Изумен съм, че условията за шеф на Касатата са толкоз ниски, че са по-ниски от тези за шеф на районна каса ", разяснява някогашният подуправител на НЗОК.

„ Като си тръгвах, му споделих, че най-хубавото, което може да направи за Касата и за себе си, е да се махне по най-бързия метод, тъй като той ще има проблеми ", добави той.

По думите му, за проф. Камен Плочев е нормална процедура да не знае какво подписва.
„ Той не вижда какво става, какво му дават да подписва. " Дори първоначално не искаше нищо да подписва, беше го боязън ", сподели още доктор Димитър Петров.

„ Дали ще си подаде оставката или не, не мога да кажа, може да реши да стои и абсурдът да се задълбочи ", предвижда той.

По въпроса с задълженията към непознати здравни каси доктор Петров разяснява, че това са елементарно предвидими разноски, защото ние ги плащаме след 18 месеца, т.е. към юни предходната година сме били наясно какво би трябвало платим през цялата 2018 година

„ Това е можело да се планува в бюджета, който се приема през октомври. Грешката на проф. Плочев е, че е трябвало да се сети да сложи въпроса тогава ", акцентира той.

Според него стои въпросът, знаейки, че тези средства би трябвало да се платят през 2018 година, за какво Жени Начева не ги е планувала в това перо в бюджета. Не единствено тази година, а и предходни години са трупани сходни дефицити, уточни доктор Петров.

„ Проблемите с Касата ще не престават, до момента в който тя не стане самостоятелна. Не може при промяната на всеки министър да се сменя и шефът на Касата ", означи той.

Д-р Петров разяснява също, че не е последовател на прогнозата на проф. Плочев, че до 1-2 година системата на опазването на здравето ще се срине.

„ Има огромни проблеми, само че подобен апокалипсис не може да се чака ", съобщи доктор Димитър Петров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР