В момента има подадени сигнали за трима липсващи човека, двама

...
В момента има подадени сигнали за трима липсващи човека, двама
Коментари Харесай

Кризисният щаб: Водата не става за пиене, къмпингите без ток поне до утре

„ В момента има подадени сигнали за трима изчезнали индивида, двама починали, само че не е ясно дали починалите са свързани с тези трима. Поне няколко индивида са изгубили живота си. Двамата починали са от Царево. “

Това съобщи министър председателят Николай Денков след извършено съвещание на спешния щаб в Царево. Загиналите са мъж и жена, а се търсят две дами и един мъж. Все още не е открита самоличността на починалите.

„ Няма блокирани хора. Спряно е електричеството, защото има риск от токови уреди и  ако се пусне токът и не са отводнени постройките има заплаха за живота на хората. Договорката с ЕВН е да изчакат да се изтегли водата, което ще стане най-рано на следващия ден “, сподели Денков.

Той увери, че хората, които са били по плажните линии и къмпингите, са евакуирано на безвредно място, съобщи БГНЕС. Повече от 100 индивида са евакуирани. Денков уточни, че съгласно прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология не се чакат основни превалявания и в идващите часове водата ще се оттича.
В идващите 48 часа да не се влиза в морето – то е рисково, нечисто и бурно. Всеки, който влезе, основава риск за себе си.
Премиерът предизвести, че водата в Царево не е годна за пиянство.

Водата във водопроводната мрежа е нечиста поради преваляванията , по тази причина се изчаква в идващите дни да се създадат проби. Когато има публично известие, ще кажем, че е годна за пиянство. Сега се употребява единствено за битови потребности. И трето, чакаме доброволци, които пътуват насам, апелът е всички те да минат през щаба в Царево, тъй че да се знае кой какво и къде прави, с цел да няма безпорядък “, акцентира Денков.

По думите му има нарушени мостове, които са откъснали някои от обитаемоте места на юг. „ Утре сутринта ще се види какво е ситуацията с равнището на водата там “, добави той.

Става дума за извънредно количество превалявания, което рядко се случва, няма общо с други наводнения, означи Денков. Пострадалите могат да получат сума до 1500 лева като еднократна помощ, а до 2500 лева могат да бъдат получени като помощ за уреди в семейството , стана ясно още от думите на премиера.

„ Абсолютно всички, подали сигнал за помощ, са локализирани, и са избавени. Има организация да има хранителни пакети за хората без храна. Тежко е ситуацията в с. Кости, където река Велека продължава да излиза от коритото си . Населени места без ток няма, има курортни зони като Арапя, Оазис и Дюнев мочур, които нямат ток, защото електрическите табла са под водата, а това носи риск от удари. С ЕВН сме в контакт, те ще преценяват по кое време да възстановят тока “, сподели кметът на Царево Георги Лапчев .
Хората, които към момента търсям, са от Царево, починали са при един от падналите мостове. Две тела са видяни в морето, те даже още не са извадени, защото морето е извънредно рисково. Вълнението на морето е 6 бала, граничният катер е на котва, само че дейности по издирването на хора сега са извънредно рискови за моряците,
Георги Лапчев, кмет на Царево

„ Тепърва ще се оценят вредите и от какво имаме потребност. Междуведомствената комисия ще би трябвало да ни помогне, защото освен в Царево, а в цялата област има големи вреди, които без помощта на страната е немислимо да се отстранят. Щетите са нанесени тук-там, които не са реки – водосборите са огромни, и количеството вода за единица време, паднало над Царево, е невъобразим до момента “, сподели още кметът.

 
Критична обстановка южно от Царево поради пропаднал мост
Ситуацията по Южното Черноморие е извънредно тревожна и сериозна. Всички налични запаси на Министерство на регионалното развитие, районния ВиК оператор в Бургас, ОПУ, поддържащите компании са мобилизирани, управлението на АПИ е на място за да бъдат открити вредите и да се извърши нужна организация под управлението на спешния щаб.

За това заяви на своята фейсбук страница министърът на районното развиване Андрей Цеков.

Затворени са сектори на второразреден път сред Царево и Малко Търново, където има свличания на земна маса. По-сериозно е ситуацията на третокласен път Царево – Варвара, където е пропаднал мост. Той е единствената връзка с останалите обитаеми места – Варвара, Синеморец, Резово, Ахтопол .

„ Разпоредихме незабавна доставка на железен понтонен мост, който пътува от Сливен към региона на бедствието . Целият запас на страната е мобилизиран, с цел да помогне на хората преди всичко. В този миг би трябвало да се погрижим за живота и здравето на популацията и за възобновяване на инфраструктурата “, написа Цеков.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР