В момента има бум на желаещи от първа и втора

...
В момента има бум на желаещи от първа и втора
Коментари Харесай

Здравният министър в Сливен: До края на лятото може да имаме колективен имунитет

В момента има взрив на искащи от първа и втора фаза на националния имунизационен проект, заяви в Сливен здравният министър доктор Костадин Ангелов. Става дума за медици и учители, които първоначално са били разколебани, само че в този момент желаят да се ваксинират. „ За мен това е позитивно, тъй като имунизираните сега работят и не боледуват. Някои от тях развиват клинична картина, само че не тежка, т.е. няма заплаха за живота и здравето им “, сподели още министърът. Очакват се доста повече ваксини над контрактуваното през април. С тези темпове на имунизация до края на лятото може да се реализира така наречен групов имунитет, добави той.

Министърът заяви, че сега има задоволително COVID-легла за болните, както и дихателни апарати. При нужда ще се усилват кревати. По мотив на това той поздрави шефа на болничното заведение в Силистра за обезпечените фургони, в които ще бъдат настанени пациенти. Така ще бъде спестена нуждата от превозването им и натоварването на лечебни заведения в други градове. До края на деня министърът ще издаде заповед за разполагането на дихателни апарати до болничните кревати. В страната има задоволително аспиратори, разпределят се и концентратори за О2. „ Нямам терзания “, сподели министърът.

Д-р Костадин Ангелов посети регионалната МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “, беседва с шефа доктор Васислав Петров и с кмета на Сливен Стефан Радев. В най-голямата болница в региона има 150 COVID-легла /при 290 за цялата област –б.р./, от които 130 са заети. Заети са и 6 реанимационни кревати. Министърът заяви, че ще бъдат обезпечени спомагателни количества „ Ремдисивир “, както и 10 концентратора за регионалната болница.

Докато завърши локалната акция за кръводаряване, ще бъдат пренасочени количества кръвна плазма от София и Стара Загора към Сливен. Министърът и кметът са разискали медицинския протокол за провеждането на изборите. Д-р Ангелов означи, че по самодейност на общината е обезпечена опция за гратис проучване с антигенни проби на членовете на СИК. Целта е позитивните лица да бъдат сменени със здрави преди изборния ден. „ В Сливен всичко е под надзор “, заключи здравният министър в края на визитата си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР